Az elmúlt hétvége utazós-kirándulósra sikerült. Uticélunk Csömödéren a Levendula Farm volt. Induláskor egy klasszikus népdal döngicsélt a fejemben: Csömödéri falu végén, ha egy csárda volna.. kezdetű. Csárdát nem találtunk a falu végén, de egy csodálatos helyet igen, ami oázisként emelkedik a zalai-dombság lankáin. 

Sabján-Osváth Emese, a Levendulafarm tulajdonosa szívélyesen fogadott és mesélt a farm születéséről.

- 2016-ban telepítettük a levendulást. 2014-ben már próbálkoztunk levendulatelepítéssel az udvarunkban, illetve ekkor ültettünk, telepítettük a levendula labirintust is. Az ültetvény létrehozása egy fiatal gazda pályázatból valósulthatott meg. Abban gondolkodtunk, hogy kis területen mi az a növény, amivel egy viszonylag nagyobb értéket lehet létrehozni. Alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, úgyhogy ebből jött, hogy valami mást is csináljunk emellett.

Emese elárulta, hogy közel 30 ezer tő francia levendulát telepítettek a 16 hektáros területre. A termőhelyen eléggé szélsőséges az időjárás, nagyon szeles, fagyos, ami utólag derült ki, is jelenleg húszezer körül van a levendulatöveknek a száma az ültetvényben. A forró nyári melegben egy takaros terasz várja a látogatókat, amit pavilonokkal egészítettek ki, ahol fel lehet frissülni a levendulaszüretelés után.

- Gyönyörű a környezet, a szőlőhegyek, az erdők látványa is nagyon szép, nagyon jó adottságai vannak a területnek. A levendula labirintusban sok időt lehet eltölteni. Van egy kis tavacskánk, aminek nagyon szép a környezete. Az egész farm a nyugalom szigete. A teraszon lehet levendulás ételeket, italokat kóstolni, illetve levendulavizet, illóolaját lehet vásárolni, és emellett szezonálisan süteményeket készítünk levendulával.

A levendula-labirintusban belépve egyből nyugtatóan hat a növény jellegzetes illata. A méhecskék kórusban hallható döngicsélése is elősegíti a relaxációt. 

- A labirintus azért érdekes, mert nagyon sűrűn vannak ültetve a levendulák. Egyébként Franciaországban, Svájcban van egy székesegyház, és annak a padozatán van egy labirintus, és ezt mintázza az itteni is. A labirintus az a gondolkodás, elmélyülés mintája, hogyha végig megyünk rajta, akkor lelkileg feltölti az embert, és a látvány sem az utolsó, mert gyönyörű képeket lehet készíteni.

A Levendula Farmon a Balaton-parthoz viszonyítva egy-két héttel később kezdődik a szezon, hiszen hideg a talaj. Így június közepétől július közepéig tart növény virágzása. A Farm szombaton és vasárnap várja a látogatókat. A szedés egy nagy szüretelő zsákba, meg egy kisebb papírzacskóba történik, amibe egy csokornyi mennyiséget lehet szüretelni. Mindenkinek az igénye, meg elképzelése szerint azért van választási lehetőség. Szüretelni csak az ültetvényből lehet, a labirintus az csak a kikapcsolódást szolgálja.

Csömödérre azért érdemes menni, mert nincs tömeg. Vihet a kíváncsiság, de egy jó kávé, egy levendulás süti vagy szörp is felüdülést adhat.

Sabján-Osváth Emese zárásként elárulta, hogy ez a levendulás már bioültetvény. Magyarra fordítva nincs növényvédőszer, műtrágya használat a termesztés ideje alatt, tehát nyugodtan, amit itt betakarítanak, azt élelmezési célra sütemények, szörp készítésére nyugodtan föl lehet használni.

2021. július 9. Prm