A méltán híres és modern, vadonatúj objektum április harmadikán egy duatlon verseny erejéig a sportos közönség előtt is megnyitja kapuit.

A Zalaegerszegi Triatlon Klub részéről az ötletgazda és főszervező Jakabfy Zoltánt kérdeztük a részletekről:

Már az alapkő letételekor felmerült a gondolat, hogy a járműipari tesztek mellett alkalomadtán sporteseményeknek is remek helyszíne lehetne a létesítmény, mivel a kiváló minőségű aszfalt, a forgalomtól teljesen elzárt terület a legideálisabb a versenyzőknek. A nyílt napokon a kerékpáros bejárások alkalmával ez az ötlet elhatározásra változott, majd megkezdtük az egyeztetéseket az üzemeltetővel.  2021 őszén sikerült megállapodnunk, a dátumot a Magyar Triatlon Szövetség tűzte ki április harmadikára, ezzel a zalaegerszegi rendezvény nyitja meg a hazai multisport szezont a versenynaptárban.

Mit jelent pontosan a duatlon? 

Ez egyfajta “mix” sportág, jelen esetben futás - kerékpározás - futás együttese. Jellemzően tavasszal és ősszel rendezik, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a nyíltvízi úszást.

Tehát leggyakrabban a triatlonosok duatlonoznak?

Alapvetően igen, de sok kerékpáros és futó is kipróbálja magát, mivel ez egy komoly állóképességi kihívást jelentő összetett erőpróba.

Jakabfy Zoltán a versenytávokról is tájékoztatást adott:

Az újoncok 1 km futást követően 4 km-t kerékpároznak, majd újabb 500 méter futás végén érnek a célba. 
A gyermekek esetében ez 2-8-1 km-t jelent, míg a serdülők már 3-12-1,5 km-t teljesítenek.
A felnőttek sprint futamán 5-20-2,5 km-es táv teljesítése szükséges.
Igyekeztünk az útvonalak összeállításában a tesztpálya különlegességeiből a lehető legtöbbet bemutatni: Alkalom nyílik például autópályán és versenypályán is  kerékpározni, valamint a Smart City mesterséges városában is futhatnak a résztvevők.

Nevezésről: 
A versenyt a Magyar Triatlon Szövetség engedélyével, és szabályainak betartásával rendezzük meg. Az indulás alapvető feltétele a sportágra érvényes versenyengedély, melyet vagy a Szövetségnél, vagy egy sportegyesület által, például a Zalaegerszegi Triatlon Klub tagjaként lehet kiváltani. A táv viszont 2 személyes váltó csapatban is teljesíthető, ez esetben a  licensz nem követelmény. A kihívás itt leginkább a sporttársakkal való küzdelem lesz,  technikai szempontból egy gyors és egyedi pálya vár a versenyzőkre, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

A rendezvény tehát április harmadikán, vasárnap kerül megrendezésre. Időrend:
Újonc futam 10:00, Gyermek futam: 11:00,  Serdülő futam: 12:00, Sprint futam: 14:30
Pontos cím: 8900 Zalaegerszeg, ZalaZONE tér 1.

A rendezvényt a szervezők minden időjárási körülmény között  megtartják.

Minden további információt a klub webes és közösségi oldalán találhatnak meg.

Fotó: Seres Péter 

2022. március 28.