A Rezi Szőlész-Borász Egyesület az elmúlt hétvégén tartotta a hagyományos Vince-napi pincejárását és szőlővessző szentelést. A szeles, hózáporos és fagyos idő ellenére sokan vettek részt a programon, melynek keretében öt pincének a mindennapjaiba és finom boraiba kóstolhattak az érdeklődők. 

Ha csordul Vince, tele lesz a pince- tartja a mondás. A régmúltra visszatekintő rendezvényen az időjárás fagyos volt, de a hangulat koránt sem. A rutinos pincejárók és a meghívott lukácsházi és a Békéscsaba mellől, Tarhosról ékező vendégek bőséges ellátásban részesültek, már az első pincénél, Kozma-tetőn ahol Cserép Csaba házigazda fogadta a látogatókat. 

-Sült kolbászt, házi hurkát, fasírozottat, krumplis pogácsát és köményes kiflit készítettünk vendégváróként. Két évjáratú zenit és kékfrankos borokat kínáltunk az ételek mellé. Úgy látjuk, az emberek szívesen jönnek, érdekli őket a hagyomány és ez nekünk elég- mondta Cserép Csaba. 

A rendezvény Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjainak zászlós bevonulásával kezdődött, majd Komoróczi Lajos népi rigmusokba szedett köszöntőjével folytatódott. A jó termésre és a szőlővesszőkre az áldást idén is Kiss László esperes adta. 

A programot a Rezi Szőlész-Borász Egyesület szervezte az önkormányzat támogatásával. A népes csapatot Bellér Ferenc, az egyesület elnöke is vendégül látta a pincéjében. 

-Öt pincéhez látogattunk el, ahol a gazdák finom ételekkel és borokkal kínáltak bennünket. Több mint 20 fajta bort kóstolhattak meg az érdeklődők, egy kicsit megismerve a rezi borászok munkáját. Nálam olaszrizling, rajnai rizling, cserszegi fűszeres, kékfrankos rozé és kékfrankos vörösbort szolgáltunk fel. 

Bellér Ferencz az elmúlt évi termésről is beszélt:

-Ahhoz képest, hogy száraz nyár volt, ősszel még időben megjött a csapadék. Igaz, hogy a szüretet egy kicsit előbbre hozta, tehát a cukorfokok nem lettek olyanok, de úgy érezzük, hogy jó termés volt tavaly. Már túl vagyunk az első, a második fejtésen, és tudjuk, hogy jó bor lesz ebből.

A pincelátogatást közös beszélgetés és vacsora zárta.

2023. január 25. PRM