Komjáthy Attillával az fxtanoda.hu oktatójával és tulajdonosával beszélgettünk az online deviza piacon történő kereskedésről.


Mostanában sokat lehet arról hallani, hogy Forex és technikai kereskedés, nálad az fxtanoda.hu oldalon mit gondolnak erről a tanítványok? 
Én úgy tudom hogy a kereskedés arról szól, hogy olcsón venni és drágán eladni, vagy nem jól tudom? 

Valójában jól gondolod, viszont vannak a piacon olyan megfigyelhető trendek amelyek nagyon szépen kiszámíthatóak különböző technikai módszerekkel. Ezekben a trendekben sokszor kialakulnak olyan visszatérő momentumok melyek meghatározzák, hogy egy adott instrumentum árfolyama erősödni- vagy éppen gyengülni fog.

Ha jól értem akkor Ti visszatérő mintázatokat kerestek amikor arról beszélünk hogy technikai elemzés?

Így van. Viszont ezek nem mindig könnyen felismerhetőek és éppen ezért szükség van olyan okos szoftverekre, melyek ezeket helyettünk megtalálják és sokkal gyorsabban és pontosabban felismerik. Az egyik ilyen okos eszköz például az „okos kéz” nevű program, mely azonkívül hogy az ilyen mintázatokat felismeri segít maga a kereskedés villámgyors pontos lebonyolításában is.

Okos kéz? Érdekes név. Miért ez?

Igen a valódi neve Smart Hand és arra lett kifejlesztve hogy a metatrader kereskedési platformon végtelenül egyszerűen lehessen kereskedni és olyan segédeszközöket adjon hozzá melyek nélkülözhetetlenek a kereskedés során. Például a dupla top vagy a hamis kitörés felismerése is jelzése számunkra, de természetesen olyan nagyon fontos kiegészítők minthogy csúszóstop, pozíció építés, stb. ezek nagyon megkönnyítik egy kereskedőnek a munkáját.

Ez már szinte robottechnika és olyan mintha már helyettünk is tudna kereskedni a számitógép.

Igen nagyon sokat fejlődött az informatika és ezáltal sokkal könnyebb most egy kereskedőnek okos döntéseket hozni mint annak idején, amikor mindent manuálisan nekünk kellett kielemezni is kitalálni. Az ilyen Smart Hand segítségével sokkal könnyebb jobb döntéseket hozni, nem beszélve a precízebb és gyorsabb végrehajtásról.

Mi van akkor, ha valaki maradna hagyományos módszernél és nem használ a ilyen eszközt, szoftvert?

Erre Kodály Zoltán szavaival tudok igazán válaszolni, mert Ő azt mondta, hogy „Zene nélkül lehet élni de nem érdemes.”. Ugyan ez igaz ezekre a fejlesztésekre is.

Még egy utolsó kérdés. Lehet ilyeneket hallani hogy „skalpolás”, „day trade”, „swing” technika. Ezek mit jelentenek?

A „sakalpolás” a gyors kereskedésről szól, a „day trade” a napon belüli kereskedésről, míg a „swing” a hosszútávú befektetésekről. Például a „skalp” kereskedéshez, ami nagyon gyors technika, ahhoz nélkülözhetetlen az olyan eszköz mint a Smart Hand, ami egyszerűen működik

(kattintson a linkre majd irány az fxsmarthand.hu oldala)