A kajak-kenu sportág az egyik legsikeresebbek közé tartozik hazánkban. Rengeteg olimpiai, világ-és európa bajnokot adott az országunk és példájukon sokan kezdtek el az evezéssel foglalkozni. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a hét közepén, Körmenden és Zalaegerszegen is toborzót tartott, hogy bemutassa és megismertesse a sportág szépségeit az érdeklődőkkel. A Városi Hangverseny és Kiállítóteremben Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, volt szövetségi kapitány, a szövetség szlalom szakágvezetője, valamint Vasbányai Henrik világ- és Európa-bajnok kenus és edzője, Németh Szabolcs világbajnok kenus fogadta a vendégeket. 

Storcz Botond felvezetőjében elmondta, hogy nem mindenkiből lesz bajnok, de aki szereti a vizet, annak fantasztikus kikapcsolódást jelenthet, ha kipróbálja a kajak-kenuzást. Az olimpiai bajnok kajakos 7 éves kora óta űzi, ezt a sportot résminden alkalmat megragad, hogy hajóba szállhasson.

-Nagyon sok érdeklődő fiatallal találkoztuk a két nap során, ha nem is a vízen, de a szárazföldön meg tudtuk velük ismertetni az ergométeren keresztül a sportot. Nagyon figyeltek a gyerekek arra, amiket mondtunk, sokan ki is próbálták a kínált eszközöket. Zalaegerszegen például csak nyáron nyílik meg az első vízitelep, és bár a kajak-kenut szerencsére sokan ismerik, de nekik mégiscsak új volt ez a sportág. 

A Zalaegerszegi Kajak-Kenu-Sárkányhajó Egyesület 2017 novemberében alakult megpróbálják orvosolni azt, hogy eddig Zalaegerszegen nem lehetett kajakozni vagy kenuzni. A szövetség Szádovszky Ágnest, többszörös magyar bajnok, válogatott kajakost kérte fel a szakmai munkára. 

-Sajnos nincs mély gyökere Zalaegerszegen a kajak-kenunak, de ez lehet egyben előny is, hiszen kíváncsivá teheti a fiatalokat erre a sikersportágra, hogy elkezdjenek vele foglalkozni. Most van lehetőség, hogy a mobil telepeket létrehozzanak az ország különböző pontjain, így a Gébarti tónál is. A rendezvény főleg a gyerekeknek készült, ami egyfajta ismerkedés a sportággal.

A kiváló sportoló a fővárosból költözött Zalába, 12 év élsportot a háta mögött tudva. Az egyesület nem szeretne elcsendesedni, hanem terveik között az szerepel, ha kijön a jó idő, túrákat szerveznek főleg a családoknak, először a Rábán, majd ha meglesz a stég, akkor a Gébarton is elindulhat a munka. A vízitelep megvalósulása júniusra várható és ehhez kapcsolódna egy nagyobb rendezvény is, ahol élsportolók népszerűsítenék majd a kajak-kenuzást. 

A rendezvényen kiállítottak kajakokat, köztük megnézhették azt a kenut is a gyerekek, amelyben Vasbányai Henrik a riói olimpián versenyzett. Az esemény ergométeres evezőpaddal és xbox játékkal is ismerkedhettek a fiatalok. A beszélgetés után a korábbi szövetségi kapitány délután ki is ment futni egyet a gyerekekkel Zalaegerszegen.

2018. március 17. Prm