A Zala Különleges Mentők Egyesülete évek óta aktívan segít városunk szebbé, élhetőbbé tételében. 2019-2020 években a Gébárti strand rendbetétele volt a cél, melynek keretében eltávolítottak közel 100 beteg, elszáradt fát a félszigetről, segítettek a strand működtetésében az úszóvár vízre helyezésével és lefestették a röplabda hálótartó vasait is. Az elmúlt időszakáról és tevékenységről Horváth Péterrel a Zala Különleges Mentők Egyesületének elnökkel beszélgettünk. 

-Bár az Egyesület alapvetően a nemzetközi városi kutató-mentő feladatokra van kiképezve, de mindig szakítottunk arra időt, hogy segítsünk a város vezetésének és lakóinak, mint ahogy az a Landorhegyi Iskola veszélyes fáinak eltávolításánál történt- kezdte az összefoglalót Horváth Péter. 

 

 2020 év végén pályázat jelent meg „Tisztítsuk meg az országot” címmel. Egyesületünk a város vezetésének jóváhagyásával a volt Petőfi laktanya területén a romos épületekben végezte a kutató-mentő gyakorlásait. Az Egyesület vezetőinek eszébe jutott, hogy az airsoft pályától kezdődően milyen szép feladat lenne az erdős rész megtisztítása az évtizedek alatt illegálisan lerakott szeméttől. A gondolatot tett követte és az elhatározásunkban partner volt a terület két kezelője a BGT és az Állami Vagyonkezelő Zrt., akik hozzájárultak, hogy a területet megtisztítsuk az illegális szeméttől. 

 

2020. november-decemberében, több alkalommal, bejárták a területet (35 ha) és meglepődtek a rengeteg szeméten, amit a területen találtak. Összeállították a szükségesnek ítélt eszközök, gépek listáját, figyelembe véve a covid járvány nehezítő körülményeit is. A tényleges munkát a pályázati pénz kiutalása után tudtuk felgyorsítani, de addig is két nagy kupac szemetet gyűjtöttünk össze a romos épület előtt. Így az első feladat ennek konténerbe rakása volt. 

-A munkánkat segítette a Zala-Müllex Kft. rugalmassága, mivel a konténereket pontosan akkor cserélték üresre mikorra kértük, így a munka ütemezetten haladt. Nagy segítségünkre volt a Városgazdálkodási Kft. akik a sportpályát és környékét, a megbeszélt időben, lekaszálták ezzel is segítve a pálya környékének megtisztítását.  A terület bejárása során mi csak az apró szemét összegyűjtését tűztük ki célul, mivel a nagy építési törmelék kupacok elhordása erőnket meghaladó feladatnak tűnt. Azonban a Terra Total Kft., aki a gépi földmunkát végezte, elbontotta ezeket a törmelék dombokat és 11 teherautóval a gyűjtőhelyre szállította a kitermelt törmeléket, építési sittet- folytatta az egyesület elnöke. 

A helyszínek felderítéséhez hozzájárult az erre kifejlesztett hulladékradar applikáció, ami ingyenesen bárki számára letölthető. Ebben az alkalmazásban GPS koordináta megadásával jelölhetjük meg a helyszínt, valamint lehetőségünk nyílik fényképek csatolására is, melyek közvetlenül az illetékes hatósághoz kerülnek. 

Az aprószemét eltávolítása nem sikerült volna egy jól szervezett összefogás nélkül, ahol a Ganz Ábrahám Szakiskola rendvédelmi tanulói, a Rendért Polgárőr Egyesület tagjai, a Spartan Race Zalaegerszeg tagjai és egyéni önkéntes segítők is szép számmal vettek részt.

A hónapokon át tartó munka eredményeként a Zala Különleges Mentők Egyesülete és segítői megtisztították a területet a szeméttől.

2021. május 22. Prm