jégpálya (1), könyv (3), foltvarrás (1), adomány (4), labdarúgás (4), lépegető (1), Box (1), rendőrség (2), kosárlabda (3), koncert (7), star wars (1), édesség (3), tehetség (3), rock (4), tánc (3), atlétika (5), hastánc (3), cinema city (12), Teke (1), élet (2)

Zalaegerszeg is bekapcsolódna a kajak-kenu életbe

2018-03-17

A kajak-kenu sportág az egyik legsikeresebbek közé tartozik hazánkban. Rengeteg olimpiai, világ-és európa bajnokot adott az országunk és példájukon sokan kezdtek el az evezéssel foglalkozni. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a hét közepén, Körmenden és Zalaegerszegen is toborzót tartott, hogy bemutassa és megismertesse a sportág szépségeit az érdeklődőkkel. A Városi Hangverseny és Kiállítóteremben Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, volt szövetségi kapitány, a szövetség szlalom szakágvezetője, valamint Vasbányai Henrik világ- és Európa-bajnok kenus és edzője, Németh Szabolcs világbajnok kenus fogadta a vendégeket.

Storcz Botond felvezetőjében elmondta, hogy nem mindenkiből lesz bajnok, de aki szereti a vizet, annak fantasztikus kikapcsolódást jelenthet, ha kipróbálja a kajak-kenuzást. Az olimpiai bajnok kajakos 7 éves kora óta űzi, ezt a sportot résminden alkalmat megragad, hogy hajóba szállhasson.

-Nagyon sok érdeklődő fiatallal találkoztuk a két nap során, ha nem is a vízen, de a szárazföldön meg tudtuk velük ismertetni az ergométeren keresztül a sportot. Nagyon figyeltek a gyerekek arra, amiket mondtunk, sokan ki is próbálták a kínált eszközöket. Zalaegerszegen például csak nyáron nyílik meg az első vízitelep, és bár a kajak-kenut szerencsére sokan ismerik, de nekik mégiscsak új volt ez a sportág.

A Zalaegerszegi Kajak-Kenu-Sárkányhajó Egyesület 2017 novemberében alakult megpróbálják orvosolni azt, hogy eddig Zalaegerszegen nem lehetett kajakozni vagy kenuzni. A szövetség Szádovszky Ágnest, többszörös magyar bajnok, válogatott kajakost kérte fel a szakmai munkára.

-Sajnos nincs mély gyökere Zalaegerszegen a kajak-kenunak, de ez lehet egyben előny is, hiszen kíváncsivá teheti a fiatalokat erre a sikersportágra, hogy elkezdjenek vele foglalkozni. Most van lehetőség, hogy a mobil telepeket létrehozzanak az ország különböző pontjain, így a Gébarti tónál is. A rendezvény főleg a gyerekeknek készült, ami egyfajta ismerkedés a sportággal.

A kiváló sportoló a fővárosból költözött Zalába, 12 év élsportot a háta mögött tudva. Az egyesület nem szeretne elcsendesedni, hanem terveik között az szerepel, ha kijön a jó idő, túrákat szerveznek főleg a családoknak, először a Rábán, majd ha meglesz a stég, akkor a Gébarton is elindulhat a munka. A vízitelep megvalósulása júniusra várható és ehhez kapcsolódna egy nagyobb rendezvény is, ahol élsportolók népszerűsítenék majd a kajak-kenuzást.

A rendezvényen kiállítottak kajakokat, köztük megnézhették azt a kenut is a gyerekek, amelyben Vasbányai Henrik a riói olimpián versenyzett. Az esemény ergométeres evezőpaddal és xbox játékkal is ismerkedhettek a fiatalok. A beszélgetés után a korábbi szövetségi kapitány délután ki is ment futni egyet a gyerekekkel Zalaegerszegen.

2018. március 17. Prm