A koronavírus –járvány a világ sportéletét sem kímélte. A hazai szövetségek sorra jelentik be, hogy befejezettnek nyilvánítják a szezont.  Egyedül talán a labdarúgó klubok reménykednek még, hogy valamikor a közeljövőben folytatódhat a pontvadászat. A megyeszékhely kiemelkedő klubja, az idén 100 éves jubileumát ünneplő, NB I-ben szereplő ZTE FC-nél is nehezen viselik a helyzetet. A jelen aktualitásairól a klub kommunikációs vezetőjével, Óházy Bálinttal beszélgettünk:

Lassan egy hónapja, hogy megszakította a szövetség a bajnokságot. A ZTE FC-nél hogy telt az elmúlt időszak?
- A Magyar Labdarúgó Szövetség március 16-án döntött a hazai labdarúgósorozatok felfüggesztéséről, klubunk már ezen a napon meghozta a döntést, hogy mind a felnőtt, mind az utánpótlás-, illetve női csapatainknál szüneteltetjük a csapatszintű edzéseket. Ez természetesen nem jelent teljes leállást, a játékosok otthon, illetve közvetlen lakókörnyezetükben, egyedül végzik azokat a futó-, erősítő- és labdás gyakorlatokat, amelyeket a szakmai stáb ír elő nekik. Folyamatos a kapcsolattartás a stáb és a játékosok között, a mai modern technikának köszönhetően a mérésekhez sem kell feltétlenül egy helyen lennie az edzőnek és a labdarúgónak, de az egyértelmű, hogy hosszú távon az egyéni edzések nem helyettesíthetik a csapatszintű tréningeket. Az élet a többi területen sem állt meg, a honlapunkon és közösségi média felületeinken napi szinten jelentkezünk friss hírekkel, interjúkkal, érdekességekkel. Az egészségmegőrzést szem előtt tartva a dolgozók közül aki teheti, otthonról végzi a munkáját.

Olvasva a hazai és nemzetközi híreket, komoly hatással lesz ez a járványhelyzet a klubok életére. Milyen forgatókönyv van a klubnál, lehet -e tervezni bármit is?
- A helyzet felmérése és elemzése folyamatos a klubvezetők részéről, de pont a tervezés az, ami nagyon nehéz jelenleg. Rengeteg függ attól, hogy be lehet-e fejezni az idényt, ha igen, átnyúlik-e a június 30. utáni időszakra, utóbbi esetben a lejáró szerződések újabb kérdéseket vetnek fel. Követjük a járványügyi helyzetet, az előírásokat, javaslatokat, valamint azt is, hogy hazai, illetve nemzetközi színtéren milyen döntéseket hoznak a klubok, mindezek függvényében kell meghozni a felelős döntéseket. Természetesen amennyiben változás áll be a jelenlegi helyzetben, arról médiafelületeinken elsőként számolunk majd be.

A játékosok hogy vészelik ét ezt a nehéz időszakot, van -e visszajelzés arról, mennyire bírják a bezártságot, a foci nélküli mindennapokat?
- A szakmai stáb napi kapcsolatban van a játékosokkal, de természetesen a munkám révén én is gyakran beszélek telefonon a játékosainkkal. Ahogy szinte mindenki, ők is nehezen élik meg a mindennapokat, hiszen egy sportoló életének lételeme a mozgás. Olyan helyzetbe kerültek a futballisták, amire karrierjük során még nem volt példa. E mellett mindenki becsületesen elvégzi az előírt feladatokat, próbálja a lehetőségekhez képest minél jobban szinten tartani az állapotát, illetve időt szakítani olyan otthoni, szabadidős elfoglaltságokra, amikre például a szerda-szombat ritmusban nem lenne lehetőség.

Mi az álláspontja a ZTE FC-nek: folytatódjon, vagy záruljon a szezon. MI a lenen a kedvező megoldás?
- Jelenleg ez a legnehezebb kérdés. A játékosok természetesen szeretnének újra a pályán lenni, de most az egészség mindenek felett áll. Ahogy már korábban említettem, nem mindegy, hogy ha folytatódik a bajnokság, mikor és milyen körülmények között kerülne erre sor. Az UEFA iránymutatása szerint lehetőség szerint le kell játszani a bajnokságok hátralevő részét, de ezzel kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel.

Egyelőre tehát várnak a csapatok, próbálják a legjobbat kihozni a helyzetből, ahogy ezt Zalaegerszegen is teszik. Annyit leszögezhetünk, hogy ez a világjárvány sok mindenben megváltoztatja majd a labdarúgásban. 

Fotó: ztefc.hu

2020. április 11. Prm