álomgyár (1), úszás (4), sport (76), birkózás (2), Dóczi Éva (1), tehetség (3), koraszülöttek (1), szívvel-étellel (9), koncert (7), Az igazság ligája (1), mozi (10), ünnep (4), karácsony (2), Flashmob (1), darts (2), édesség (3), vonat (1), star wars (1), könyv (3), judo (4)

Vajon folytatódhat a honi labdarúgó bajnokság? Mi a helyzet a ZTE FC-nél?

2020-04-11

A koronavírus –járvány a világ sportéletét sem kímélte. A hazai szövetségek sorra jelentik be, hogy befejezettnek nyilvánítják a szezont. Egyedül talán a labdarúgó klubok reménykednek még, hogy valamikor a közeljövőben folytatódhat a pontvadászat. A megyeszékhely kiemelkedő klubja, az idén 100 éves jubileumát ünneplő, NB I-ben szereplő ZTE FC-nél is nehezen viselik a helyzetet. A jelen aktualitásairól a klub kommunikációs vezetőjével, Óházy Bálinttal beszélgettünk:

Lassan egy hónapja, hogy megszakította a szövetség a bajnokságot. A ZTE FC-nél hogy telt az elmúlt időszak?
- A Magyar Labdarúgó Szövetség március 16-án döntött a hazai labdarúgósorozatok felfüggesztéséről, klubunk már ezen a napon meghozta a döntést, hogy mind a felnőtt, mind az utánpótlás-, illetve női csapatainknál szüneteltetjük a csapatszintű edzéseket. Ez természetesen nem jelent teljes leállást, a játékosok otthon, illetve közvetlen lakókörnyezetükben, egyedül végzik azokat a futó-, erősítő- és labdás gyakorlatokat, amelyeket a szakmai stáb ír elő nekik. Folyamatos a kapcsolattartás a stáb és a játékosok között, a mai modern technikának köszönhetően a mérésekhez sem kell feltétlenül egy helyen lennie az edzőnek és a labdarúgónak, de az egyértelmű, hogy hosszú távon az egyéni edzések nem helyettesíthetik a csapatszintű tréningeket. Az élet a többi területen sem állt meg, a honlapunkon és közösségi média felületeinken napi szinten jelentkezünk friss hírekkel, interjúkkal, érdekességekkel. Az egészségmegőrzést szem előtt tartva a dolgozók közül aki teheti, otthonról végzi a munkáját.

Olvasva a hazai és nemzetközi híreket, komoly hatással lesz ez a járványhelyzet a klubok életére. Milyen forgatókönyv van a klubnál, lehet -e tervezni bármit is?
- A helyzet felmérése és elemzése folyamatos a klubvezetők részéről, de pont a tervezés az, ami nagyon nehéz jelenleg. Rengeteg függ attól, hogy be lehet-e fejezni az idényt, ha igen, átnyúlik-e a június 30. utáni időszakra, utóbbi esetben a lejáró szerződések újabb kérdéseket vetnek fel. Követjük a járványügyi helyzetet, az előírásokat, javaslatokat, valamint azt is, hogy hazai, illetve nemzetközi színtéren milyen döntéseket hoznak a klubok, mindezek függvényében kell meghozni a felelős döntéseket. Természetesen amennyiben változás áll be a jelenlegi helyzetben, arról médiafelületeinken elsőként számolunk majd be.

A játékosok hogy vészelik ét ezt a nehéz időszakot, van -e visszajelzés arról, mennyire bírják a bezártságot, a foci nélküli mindennapokat?
- A szakmai stáb napi kapcsolatban van a játékosokkal, de természetesen a munkám révén én is gyakran beszélek telefonon a játékosainkkal. Ahogy szinte mindenki, ők is nehezen élik meg a mindennapokat, hiszen egy sportoló életének lételeme a mozgás. Olyan helyzetbe kerültek a futballisták, amire karrierjük során még nem volt példa. E mellett mindenki becsületesen elvégzi az előírt feladatokat, próbálja a lehetőségekhez képest minél jobban szinten tartani az állapotát, illetve időt szakítani olyan otthoni, szabadidős elfoglaltságokra, amikre például a szerda-szombat ritmusban nem lenne lehetőség.

Mi az álláspontja a ZTE FC-nek: folytatódjon, vagy záruljon a szezon. MI a lenen a kedvező megoldás?
- Jelenleg ez a legnehezebb kérdés. A játékosok természetesen szeretnének újra a pályán lenni, de most az egészség mindenek felett áll. Ahogy már korábban említettem, nem mindegy, hogy ha folytatódik a bajnokság, mikor és milyen körülmények között kerülne erre sor. Az UEFA iránymutatása szerint lehetőség szerint le kell játszani a bajnokságok hátralevő részét, de ezzel kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel.

Egyelőre tehát várnak a csapatok, próbálják a legjobbat kihozni a helyzetből, ahogy ezt Zalaegerszegen is teszik. Annyit leszögezhetünk, hogy ez a világjárvány sok mindenben megváltoztatja majd a labdarúgásban.

Fotó: ztefc.hu

2020. április 11. Prm