fesztivál (16), világnap (1), Dóczi Éva (1), gyermekek (5), adomány (4), turné (1), vonat (1), rendőrség (2), élet (2), Quimby (1), Intersport (4), Magyar Vöröskereszt (1), kosárlabda (3), Ady (1), Toriki (1), tehetség (3), tánc (3), oktatás (1), gasztronómia (7), mozi (10)

Vince-napi pincejárás-a jó termésre is kértek áldást Reziben

2023-01-24

A Rezi Szőlész-Borász Egyesület az elmúlt hétvégén tartotta a hagyományos Vince-napi pincejárását és szőlővessző szentelést. A szeles, hózáporos és fagyos idő ellenére sokan vettek részt a programon, melynek keretében öt pincének a mindennapjaiba és finom boraiba kóstolhattak az érdeklődők.

Ha csordul Vince, tele lesz a pince- tartja a mondás. A régmúltra visszatekintő rendezvényen az időjárás fagyos volt, de a hangulat koránt sem. A rutinos pincejárók és a meghívott lukácsházi és a Békéscsaba mellől, Tarhosról ékező vendégek bőséges ellátásban részesültek, már az első pincénél, Kozma-tetőn ahol Cserép Csaba házigazda fogadta a látogatókat.

-Sült kolbászt, házi hurkát, fasírozottat, krumplis pogácsát és köményes kiflit készítettünk vendégváróként. Két évjáratú zenit és kékfrankos borokat kínáltunk az ételek mellé. Úgy látjuk, az emberek szívesen jönnek, érdekli őket a hagyomány és ez nekünk elég- mondta Cserép Csaba.

A rendezvény Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjainak zászlós bevonulásával kezdődött, majd Komoróczi Lajos népi rigmusokba szedett köszöntőjével folytatódott. A jó termésre és a szőlővesszőkre az áldást idén is Kiss László esperes adta.

A programot a Rezi Szőlész-Borász Egyesület szervezte az önkormányzat támogatásával. A népes csapatot Bellér Ferenc, az egyesület elnöke is vendégül látta a pincéjében.

-Öt pincéhez látogattunk el, ahol a gazdák finom ételekkel és borokkal kínáltak bennünket. Több mint 20 fajta bort kóstolhattak meg az érdeklődők, egy kicsit megismerve a rezi borászok munkáját. Nálam olaszrizling, rajnai rizling, cserszegi fűszeres, kékfrankos rozé és kékfrankos vörösbort szolgáltunk fel.

Bellér Ferencz az elmúlt évi termésről is beszélt:

-Ahhoz képest, hogy száraz nyár volt, ősszel még időben megjött a csapadék. Igaz, hogy a szüretet egy kicsit előbbre hozta, tehát a cukorfokok nem lettek olyanok, de úgy érezzük, hogy jó termés volt tavaly. Már túl vagyunk az első, a második fejtésen, és tudjuk, hogy jó bor lesz ebből.

A pincelátogatást közös beszélgetés és vacsora zárta.

2023. január 25. PRM