A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum pontosan 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma hosszas szakmai előkészítést és gyűjtést követően 1968. augusztus 20-tól fogadja a látogatókat.

A fejlesztés előtt álló falumúzeum ötven évét szerették volna a zalaegerszegieknek bemutatni és nyár lévén nem a közönséget invitálják egy belső térben megrendezett kiállításra, hanem a múzeum települt ki a szabadba. Egészen pontosan a város főutcájára. A Kossuth utcai és Széchenyi téri kirakatokban megtalálható tablókon mutatjuk be a skanzen elmúlt ötven évét a házak eredeti helyszínének bemutatásától kezdve az építési munkákon át egészen napjaink hangulatáig. Nem hagyhattuk ki a falumúzeumban forgatott filmek kulisszatitkait, a mesterség bemutatók adta élmények képes bemutatását, az itt fellelhető állat- és növényvilágot. 

A tablókat Marx Mária etnográfus töltötte meg tartalommal és mindegyik "albumon" olvasható majd olyan érdekesség is, amit eddig csak Mari, illetve csak kevesen ismertek.

A tablókat a város 10 kirakatába augusztus 13-án helyezik ki a Göcseji Múzeum kollégái és egészen aug. 26-ig láthatók. Bíznak a szakemberek abban, hogy sok zalaegerszegi érdeklődve tekinti majd meg az utcakiállításunkat.

A kirakatok a következők:
    - Zalaco Bisztro (2)
    - Pampetrics Borkereskedés
    - Garda Fehérneműbolt
    - Belvárosi Cipő
    - Polgármesteri Hivatal (3)
    - Kalamáris papír, írószer
    - Simon István Könyvesház

fotó: Göcsejimúzeum.hu

2018. augusztus 4. Prm