XXIV. Egerszegi Decathlon Mountain Man Marathon

Lassan, de biztosan közeleg az év vége, a helyi tömegsport iránt érdeklődők ilyenkor már javában a nagy kihívásra, a hagyományos zalaegerszegi szilveszteri futásra készülnek.  

A 24. alkalommal megrendezendő esemény kapcsán a tavalyi MMM női bajnokával, Tiricz Irénnel készítettünk interjút.  

Mikor hallottál először a szilveszteri hegyimaratonról? Hányadszor fogsz elindulni?

-A párom Zalaszentivánon nőtt fel, a szilvesztert pedig rendszeresen ott töltöttük a nagymamájánál. Így az egerszegi maratonról már "nemfutó" koromban is hallottam, ráadásul Lubics Szilvi nevére, aki sokszoros teljesítő és győztes, szintén felkaptam a fejem. 2015-ben már tudtam hogy majd egyszer én is elindulok ezen a versenyen, de akkor még a maraton távoli célnak tűnt. A következő évben már ott voltam és idén harmadik alkalommal is rajthoz állok.  

Milyennek találod a zalaegerszegi pályát, mi a nehézsége, mit szerettél benne?

-A zalaegerszegi pálya nagyon különleges. A maraton egy nehéz táv mindenképpen, nem lehet "észnélkül" nekiugrani mert ahhoz hosszú, de hiba sem sok fér bele, ahhoz meg rövid. Itt ezt nehezíti a sok emelkedő. Terepfutóként azt gondoltam, ezek nem túl nagy hegyek, nem lesz ez olyan nehéz, de kifejezetten combos emelkedők vezetnek a környékbeli hegyekre.  


Tavaly 3:07:42 idővel óriási női pályacsúcsot állítottál be. Tudatos volt, vagy csak "így sikerült"? :)

-Tudatos volt. Az első évben kétszer is eltévedtem, de éreztem, hogy fekszik nekem ez a pálya és a táv. Akkor elmaradtam a pályacsúcstól, tavaly már felkészültebben érkeztem  

Milyen időeredményt tervezel? Van esély újabb rekordra?

-Természetesen szeretnék javítani, nincs konkrét célom, a tavalyi versenyt végig nagyon élveztem, sokat nem hagytam benne, de szeretnék pályacsúcsot futni.  

Szinte uralod már a női mezőnyt. Hogyan tudod motiválni magad a verseny közben, ha nem érkezik potenciális kihívód? 

-Bízom benne, hogy lesz potenciális kihívó, ha nem akkor csak a hatalmas gyümölcs ládára gondolok majd amit a célban kapok:)  

Mit tanácsolsz az elsőbálozó hegyimaratonozóknak? Hogy érdemes elkezdeni a felkészülést?

-A versenyen vannak rövidebb távok is ha valakinek hosszú a maraton. Aki erős futást tervez mindenképpen eddzen előtte emelkedőn is. Az útvonal tényleg nagyon szép és változatos, a célban nagyon jó a hangulat, minden maratoni teljesítőt kiszólítanak, megtapsolnak, ami egy nagyon szép gesztus, ha valaki csak egy élményfutásra vágyik az év zárásaként akkor is érdemes eljönni!  

Elindult a nevezés a versenyre, melyet a következő linken tehetik meg:

http://korido.hu/2018Hegyimaraton_list

2018. november 6. Prm/