Kaposvár adott otthont a 2019. évi Ifjúsági Országos Bajnokságnak az elmúlt hét végén, ahol az EuropTec-ZÚK három úszója kimagasló teljesítménnyel szerepelt. 

Gyönyörű új helyszínen, a nemrégiben elkészült Dr. Csík Ferenc versenyuszodában zajlott az ifik seregszemléje. Zalaegerszegről Gergye Ákos (2002), valamint a még serdülő korosztályú öccse Gergye Milán (2004) és a szintén serdülő korú Betlehem Dávid (2003) utazott a versenyre. 

Az első versenynap mindhármuk számára a 100 méteres hátúszással kezdődött, ahol a fiúk a várakozásoknak megfelelően szerepeltek az előfutamokban. Ákos a 3. helyen, Dávid a 8. helyen, Milán pedig jó szerepléssel a középmezőnyben végzett. Az eredmények Ákost és Dávidot is feljogosították a délutáni A-döntőben való szereplésre, azonban mivel az 1500 méteres gyorsúszást is aznap rendezték, dönteni kellett, hogy Dávid mire koncentráljon. Horváth Csaba edző ezért visszaléptette Dávidot a 100m hát döntőjéből.  Az 1500 m gyorsúszás futamai még délelőtt megkezdődtek. Gergye Milán állt elöször rajthoz, és nagyon jó idővel, egyéni legjobbját megúszva a 14. helyen zárta a versenyt (1:16,48). 

Az utolsó futam, ahol a legjobb idővel nevezett versenyzők már délután álltak rajthoz - köztük Betlehem Dávid –, igencsak izgalmas versenyt hozott. Hárman, a későbbi 1-3 helyezett, már az első 100 méteren elhúzott a többiek elől, és már csak egymással küzdött. Azt viszont nagyon! 1500 méteren keresztül minden egyes fordulónál alig pár tized különbség volt az eredmények között. Dávid 1200 méterig a 2. helyen fordult, majd átvette a vezetést (tizedmásodpercekkel!), de szorosan ott volt a nyomában mindkét ellenfele. A végén szinte a benyúlás döntött, Dávid mindösszesen 4 tizedmásodperces hátránnyal a 2. helyet szerezte meg. Ez lehet bosszantó, de figyelembe véve, hogy serdülőként úszott egy ifjúsági versenyen, ahol egyből három megyecsúcsot adott át a múltnak (serdülő, ifjúsági és felnőtt-korosztályban is), azért van ok az ünneplésre.  A délutáni programban rajtoltak a 100 méteres hátúszás döntősei is, ahol Gergye Ákos volt dobogóesélyes. Noha itt is nagy csata alakult ki, a sorrend már az első 50 méteren körvonalazódott. Ákos minimális különbséggel végig a 3. helyen úszott, és ezzel is zárta a versenyt. Az elődöntőhöz képest még 3 tizedet tudott javítani az idején, ami szintén új ifjúsági megyecsúcs: 0:57,8. 

A második versenynapon Dávid és Milán 400 m gyorson ugrottak vízbe. Milán szép helytállással a mezőny közepén végzett (4:14,99). Dávid az élmezőnnyel rajtolt, és nagyon szoros versenyben a 6. helyet szerezte meg (4:02,58). A délutáni döntőben tehát ismét érdekeltek voltunk, és Dávid ezúttal sem hagyta cserben a szurkolóit. 300 méternél még volt ereje rápakolni az iramra, és két versenytársat maga mögé utasítva, a 3. helyet megszerezni úgy, hogy a délelőtti idejénél közel 4 másodperccel úszott jobbat.  A megyében ezt a versenyszámot még senki nem teljesítette nála gyorsabban (3:58,22), így eredménye tripla megyecsúcs (serdülő, ifi, felnőtt). 
Ákosnak erre a versenynapra egy „átmozgató” 50 méteres pillangó volt előírva, amit becsülettel teljesített. 

A harmadik versenynapra (péntek) a 200 méter hátúszás volt beütemezve a triónak. Ákos már délelőtt nagyon érezte a vizet, az első helyen került az A-döntőbe, Dávid a 7. helyen készült a délutánra, Milán pedig jó idővel ismét a mezőny közepén végzett. 
A döntőben aztán kicsit alakult a kép. Ákos közel 3 másodpercet javított a délelőtt úszott idején (2:02,67), azonban 4-tizedmásodperces hátránnyal (benyúlás) így is a 2. helyre szorult. Ideje azonban dupla megyecsúcs: az ifi és a felnőtt korosztályban is az eddigi legjobb. Dávid tőle egy kicsit lemaradva, de szorosan mögötte csapott célba a 3. helyet megszerezve (2:05,18).  

Az utolsó napra is maradtak még izgalmak a kaposvári Ifjúsági OB-n. 50 méter hátúszásban mindhárom fiú érintett volt, de a döntőbe csak Ákosnak sikerült beverekednie magát, méghozzá a 3. helyen. Még délelőtt kezdte a versenyt a fiúk 800 méteres mezőnye is, ahol nagyon szép versenyzéssel Gergye Milán a 11. helyet szerezte meg 8:45,28-as idővel. A legjobb nevezési idővel kiemeltek már a délutáni programban kaptak helyet, ebben a futamban rajtolt Betlehem Dávid is. 300 méternél már 1 másodperces előnnyel vezette a mezőnyt, amit végig apró századmásodpercekkel növelve, a végére 2,5 másodperces előnnyel vitt célba az első helyen. 8:07,09-es időeredménye ismét tripla megyecsúcs! 
Délután még Gergye Ákosért kellett kicsit szorítani az 50m hát döntőjében, ahol a délelőtti papírforma alakult ki ismét, és Ákos a jól megérdemelt 3. helyen csapott célba. Ideje 0:27,09 – már nem is meglepő újabb ifjúsági megyecsúcs. 

Horváth Csaba vezetőedző elégedettségének adott hangot a versenyt követően. Mindhárom fiú jól teljesített, nemcsak a megye eddigi legjobb időeredményeit írták felül, hanem egyéni legjobbjaikat is felülmúlták, ami a fejlődés nagyon pontos jele. Nem mellékesen pedig ezek az idők azt jelentik, hogy Gergye Ákosnak már csak egy nagyon pici javulás (kb. 6-tizedmásodperc) kell ahhoz, hogy idén biztosan szerepelhessen világversenyen az ifjúsági válogatottal. Betlehem Dávid ennél jobban áll a serdülő korosztályban, hiszen megúszott eredményei alapján ezen a nyáron Európai és Világversenyek biztos résztvevője lehet (EYOF, ifi EB, ifi-VB, nyíltvízi ifi EB). 

A klub vezetősége gratulál a fiúknak és edzőjüknek az Ifjúsági Országos Bajnokságon elért remek teljesítményhez, ami követendő példát állít a közeljövőben országos bajnokságon résztvevő fiatalabb versenyzők elé. 

2019. június 14. Prm