Angolai olimpikon is úszott a 24 órás versenyen

Együtt szurkolni és együtt örüli a másik sikerének, ez is lehetett volna a mottója az immár hagyományos versenynek. Tíz csapat részvételével rendezték meg negyedik alkalommal a Dóczy Éva 24 órás váltó úszóversenyt. Magas hőfokon izzott a levegő a medencében, csakúgy, mint a közel 30 fokos levegő a zalaegerszegi városi uszodában. A váltóverseny lezárásaként női és férfi sprintversenyt rendeztek, hogy eldöntsék ki a leggyorsabb úszó. A 24 órán át tartó úszásnak, amellett, hogy a teljesítmény, a leúszott hosszok is számítottak, mindenképpen közösségteremtő ereje is volt.  

A versenyek végén Pataki János főszervező, valamint dr. Gárdos László főorvos, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány elnöke, valamit Kocsis Tamás, a Decathlon áruház képviseletében adták át a legjobbaknak járó elismeréseket. Az idei 24 órás versenyre 209 úszó nevezett és úszott szombat déltől vasárnap délig. A 10 csapat összesen 1.005.050 métert teljesített. Az első helyen a veszprémi Laman Team csapat végzett 134,65 km úszva. A második a nagyrészt fővárosi egyetemistákból álló Elit Alakulat lett 126,95 km-rel, míg a harmadik helyet a pécsi Mint a Hal csapata szerezte meg 122,05 km-t tempózva. A legidősebb úszó idén is dr. Baráth Csaba lett 73 évével, míg a legfiatalabb úszó egy 9 éves fiatalember Rendi Máté volt. A legfiatalabb átlagéletkorú csapat, a Mint a hal lett, 19,5 évvel, míg a legidősebb a Törekvő Vízipókoknak 52-vel. A legsportszerűbb csapatnak a TTF (Tó Tenger Folyó) csapatát választották.  A leggyorsabb úszó címet a lányoknál Bata Natali vehette át, míg a fiúknál, egy korábbi angolai úszó olimpikon Joao Matias érdemelt ki. Egyébként ő volt az első külföldi, aki részt vett a 24 órás úszóversenyen, mint a Törekvő Vízipókok csapatának VIP versenyzője. Az esemény végén most sem maradhatott el Pataki János ingben, nadrágban és nyakkendőben végrehajtott fejese.

A verseny után Joao Matiastól érdeklődtünk, miként került kapcsolatba a versennyel:

- A Schneider Electric-nél dolgozom a kedvesem pedig Zalaegerszegi. Áprilistól élek itt a megyeszékhelyen és nagyon jól érzem magam. A versenyzői múltamból adódóan egyből az uszodába vezetett az utam, ahol remek közösségre és barátokra leltem.

Joao kiemelte, hogy a verseny remekül meg volt szervezve és az önkéntesen munkája kiemelkedő volt. A fiatalember a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián 100 m pillangóúszásban Angola színeiben indult. 

2018. január 28. prm