Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2013-ban indította el Nyitott Bíróság programját, amelynek keretében diákok kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, látogatást tehetnek a bíróságokon, illetve részt vehetnek tárgyalásokon is. 

"Attól félsz, amit nem ismersz"

Több, mint 2 ezer program az országban

A program indulása óta nagy sikerrel és egyre szélesebb körben zajlik. 2017-ben országos szinten a bíróságok 2326 programot rendeztek, ezeken 963 intézményből összesen 58 710 fő vett részt. Az események lebonyolításában 1677 bírósági dolgozó segédkezett. 


Közel 2800 zalai résztvevő

A zalai bíróságokon kollégáink tavaly összesen 92 eseményen, 110 csoportot fogadtak, s a közel 2800 résztvevő nem csak a hagyományos Nyitott Bírósági programokon vehetett részt. Az osztályfőnöki órák, tárgyaláslátogatások mellett kulturális, történelmi rendezvényekkel, előadásokkal hívtuk, illetve hívjuk fel a figyelmet a törvényszék muzeális épületére, a múlt értékeire, s a hagyományápolás fontosságára.

Zala megyében az elmúlt években a projekt érezhetően kiszélesedett, a kezdetekkor elsősorban a középiskolásoknak szóló rendezvények immár sokkal tágabb kört érintenek: a kisiskolásoktól a nyugdíjasokig minden korosztálynak kínáltunk programlehetőséget, s időről időre újdonságokkal is várjuk az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakáján például nagy sikerrel zajlott az első ízben megrendezett nyilvános perszimuláció, amelyben az egyes szereplőket a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakgimnáziuma diákjai alakították. Emellett a törvényszékre érkezők bűnmegelőzési teszteket tölthettek ki, megismerkedhettek a bírósági munkával, a tárgyalótermi renddel, talárt ölthettek, s érdekes jogeseteket hallgathattak meg a bírósági séta során. A Lenti Járásbíróságon pedig „Legyél te is alkotmánybíró!” címmel - egy népszerű televíziós vetélkedő mintájára - jogi vetélkedővel zárták az évet.
 


 

Zala megyei részvételi adatok 2014 és 2017 között

Új programelemként jelent meg a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsához benyújtott sikeres pályázatunk révén a Nyitott Igazságügy szervei – a Zalaegerszegi Törvényszék, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Főügyészség – által megálmodott bűnmegelőzési kisfilm, amely az elkövetéstől egészen a zárkaajtóig kísér végig egy bűncselekményt, majd a diákok szakemberek részvételével vitathatják meg a látottakat.

Mindezek mellett 2017-ben a bírósági ítélkezési szünet alatt nyári napközis táborokba is ellátogattunk, s így több mint négyszáz 6-14 év közötti gyermek is részt vett a programban. Az ő korosztályukhoz speciális módon, játékos foglalkozásokkal készültek a kollégáink. 

Továbbra is várják a jelentkezőket!
2018 első két hónapjában már közel 400 diák vett részt a zalai programokon, amelyekre  folyamatosan lehet jelentkezni a megye bíróságain. 

A zalaegerszegi Csány László Szakgimnázium egyik csoportja a törvényszéken 2018 februárjában 


További részletek a Zalaegerszegi Törvényszék oldalán. 

2018. március 3. Prm /zalaegerszegi törvényszék