Ha valaki az utolsó karácsonyt, és az azt követő év eleji fogyókúrát idézi fel magában, egyből az jut eszébe: "idén nem eszem annyi bejglit", vagy hogy "viszlát mézeskalács". Számba veszik még az egyéb süteményeket, minden húst, ami nem csirkemell, a "gonosz" szénhidrátokat a köretekben, azonban egy gyakori fogyasztási cikket az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nem is gondolnánk, mennyi kalória van benne, és ha ezt hanyagolnánk inkább, azt az egész szervezetünk meghálálná. 

Na de mi is ez az ünnepi asztalokról általában nem hiányzó elem?

Az alkohol. Pezsgők, borok, pálinkák, röviditalok, az egymás után leöblített sörök. Természetesen senki nem várja el, hogy teljes mértékben szabaduljunk meg ezen élvezeti szerektől, de ha "csak a felét viszem be, mint szeretném" elvet követjük, azt nagyon meg fogjuk köszönni magunknak a januári hónapban, (a szilvesztert tekintve egyesek már az év első napján.)   Általánosan igaz még, hogy ha már alkoholos italhoz nyúlunk és van választás, akkor az inkább a szárazabb, kevésbé cukros fajtákra essen. 

Na de mennyi is az annyi? A következő értékek közelítőlegesek, hiszen minden márka "receptje" eltérő lehet, de egy kis segítséget azért nyújthatnak a következő számok, az értékek 1dl mennyiségre vonatkoznak:

-száraz bor kb. 60 kalória
-édes aszú kb. 250 kalória
-(keserű) likőrök, pálinkák kb. 300-400 kalória
-tiszta röviditalok: (Vodka, Gin) átlagosan kb 100-250 kalória
-Wiskey/Wisky-k kb. 100-250 kalória
-Az édes likőröknél sokkal több lehet, a hozzáadott cukor mennyiségétől függően.

Összehasonlításként megemlítenénk, hogy egy átlagos adag rántott hús (sertéskarajból) kb. 165 kalóriát tartalmaz.

Érdemes tehát ezeket figyelembe véve nem csak az ételeket, de az italokat is mértékkel fogyasztani az ünnepek alatt.

 

2018. december 16. MOE