....ebben téved évente több mint 6500 család érintett az országban. A Zala Megyei Védelmi Bizottság felhívó közleményben nyújt tájékoztatást a lakosság számára.

A jellemző tűzkeletkezési okok:

Sütés-főzés:

-A tűzhelyre és közelébe ne tegyen éghető tárgyakat!

-PB gázpalack cseréjekor ne dohányozzon, ne használjon nyílt lángot! Győződjön meg róla, hogy a palack nem szivárog!

-Ha olaj, vagy zsír ég ne vízzel oltsa! (például tegyen rá fedőt és zárja el a tűzhelyet)

Elektromos berendezések:

-Használat után áramtalanítsa készülékeit!

-Ne csatlakoztasson egy elosztóba több nagy teljesítményű berendezést!

-Csak sértetlen kábeleket használjon!

-Elektromos tüzet soha ne oltson vízzel!

-Kerüljük a szabálytalan villanyszerelést, mint például az olvadó biztosítékok „megpatkolását”

Dohányzás, gyertyagyújtás:

-Gyertya közelébe ne tegyen éghető tárgyat!

-Mindig használjon megfelelő méretű tűzálló alátétet!

-Ha elhagyja a szobát oltsa el a gyertyát!

-Égő, izzó csikket oha ne hajítson el, vagy dobjon szemetesbe!

-Ágyban soha ne dohányozzon!

Fűtés:

-Ne gyújtson be gyúlékony folyadékkal a kályhába!

-A forró hamut ne tegye éghető anyagok közé!

-Rendszeresen ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

-Ne takarja le fűtőberendezését!

-Ne tároljon fűtőberendezése közelében gyúlékony anyagot!

A SZÉNMONOXID CSENDESEN GYILKOL
A szénmonoxid (CO) a tökéletlen égés mellékterméke. S már nagyon kis mennyiségben is mérgező. veszélyét
fokozza, hogy teljesen színtelen és szagtalan, így érzékszerveinkkel képtelenség észlelni. A szénmonoxidmérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szénmonoxid jelenlétének késői felismerése tragédiához vezethet. A szén-monoxid-mérgezés tünetei nem feltűnőek: fejfájás, szédülés, bágyadtság. De vigyázat: mire ezek a tünetek már jól észrevehetővé válnak, addigra már rendszerint késő! Ha hirtelen romlik a közérzete és a közelben fűtőberendezés található – gyanakodjon! Különösen, ha a tünetek egyszerre több emberen jelentkeznek!

Figyelmeztető jel lehet, ha párásságot, nem erős, de szokatlan szagot észlel.
A szénmonoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat szénmonoxid a lakótérbe.

A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésüksorán a helyiség levegőjét használják. Ezért alapvetően befolyásolja megbízható működésüket a helyiségek építészeti kialakítása és használata. E készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. A légutánpótlás hiánya egyrészt a lakótér levegőjének drasztikus
oxigénkoncentráció-eséséhez is vezet, másrészt jelentősen lelassul vagy akár meg is szűnhet az égéstermék távozását elősegítő kéményhuzat. Mindezek következtében az így kialakuló tökéletlen égés mellékterméke eltávozni sem tud, s visszaáramlik a lakótérbe.

De mit tehetünk ennek elkerülése érdekében?

A legnagyobb biztonságot természetesen a zárt égésterű gázkészülékek – amelyek az égéshez szükséges levegőt is közvetlenül a szabadból veszik - alkalmazása jelenthetné, de a meglévő rendszerek cseréje általában anyagi vagy építészeti okokból sem oldható meg. A nyílt égésterű berendezések használata mellett a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. Egyrészt biztosítani szükséges az égéshez szükséges levegő folyamatos utánpótlását az üzemelés időtartama alatt, ami megfelelően mértezett és le nem zárt szellőztető felületet jelent. Itt kiemelten felhívjuk a figyelmet, hogy a beltéri levegőt eltávolító ventillátoros szellőzők (pl.páraelszívók) alkalmazása légutánpótlási többletigénnyel bír, s ha ez nem biztosított akár meg is fordíthatják a
füstgáz áramlás irányát. Másrészt időszakosan és rendszeresen felül kell vizsgáltatni szakemberrel a gázkészülékeket és kéményeket.

Harmadrészt megfelelő szénmonoxid-érzékelők használatával már korán tudomást szerezhetünk a mérgező gáz jelenlétéről.

Amennyiben tűzeset keletkezik vagy szénmonoxid mérgezés gyanúja áll fenn, úgy a 112-es segélyhívó
számon kell haladéktalanul kérni a tűzoltók segítségét.

Országos Tűzmegelőzési Bizottság

fotó: photopin.com

2020. január 15. Prm