Monori Krisztina dietetikussal foyltatjuk azoknak a ételeknek, italoknak a boncolgatását, amit ha odafigyelünk egészségesebbre is cserélhetünk:

Cukrozott szénsavas üdítőitalok ➡️ víz vagy, ha nagyon kell valami íz: friss citrom- vagy lime-lével, 1 narancs levével ízesített víz, ásványvíz, vagy esetleg enyhén szénsavas ásványvíz
❗ok: a cukrozott üdítőitaloknál a legnagyobb gondot a bennük található tartósítószerek, színezékek, szénsav mellett az édesítésükre felhasznált glükóz-fruktózszirup jelenti, ami nemcsak gyors és nagymértékű vércukorszint-emelkedést okoz, hanem fruktóztartalmuk miatt rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztásuk egyéb káros anyagcsere-következményekkel társul (pl.: máj megterhelése-májzsírosodás, hízás, triglicerid-szint emelkedés). Amúgyis, ha bármilyen élelmiszer összetevői közt fruktóz, vagy glükóz-fruktózszirup szerepel, menjetek tőle minél messzebbre!

Rostos üdítőitalok, light üdítőitalok, ízesített ásványvizek ➡️víz, ásványvíz, mentával-limelével ízesített víz, lehűtött tea, gyógyteák (pl mentatea, csipkebogyó tea, esetleg 100%-os rostos üdítő felhígítva vízzel (1 l vízhez 1,5 dl rostoslé), BCAA-val vagy glutaminnal ízesített víz, langyos rooibos tea (ízesítetlenül), gyömbéres-citromos víz
❗ok: nem kell külön kiemelnem, hogy itt is többek közt a magas cukortartalom a problémás, a diabetikus üdítőitaloknál, szörpöknél pedig az édesítésre használt aszpartámmal, fruktózzal nem vagyok kibékülve. Ne terheljük meg ezekkel feleslegesen a májunkat! A diabetikus üdítőitalok túlzott fogyasztása is hasonló mértékű vércukor-és inzulinszint emelkedést okozhat (a vegetatív idegrendszer által közvetített folyamatok eredményeképp), úgyhogy a diabetikus üdítők számomra amolyan étrendi zsákutcának számítanak! Semmi sem tilos, de csak ritkán fér bele!

Margarin, étolaj, étolaj alapú növényi tejszínek (Hullala és társai), repceolaj ➡️vaj, kókuszzsír, magas olajsavtartalmú napraforgó olaj, olívaolaj, rizstejszín, kókusztejszín, puha avokádó krémként kikeverve ❗ok: a margarinnal kapcsolatban, ha valaki jobban szereti a vajnál, lelke rajta, kis mennyiségben beleférhet, ha az étrendje többi részére figyel. A szívbarát termékeknél arra érdemes figyelni, hogy, ha omega-zsírsavakkal dúsított margarint választ valaki, akkor arra figyeljen, hogy csak omega-3-mal legyen felturbózva, omega 6-tal NE!

Chipsek, sós ropogtatnivalók, földimogyoró, krékerek ➡️kölesgolyó, magvak (mandula, kesudió, dió, tökmag)
❗ok: a kölesgolyó is kompromisszumos ötlet, de a helyettesítendő termékeknél abszolút jobb megoldás, csakúgy, ahogy a különböző magvak (főleg kesudió, dió, mandula),melyekről igaz, hogy szintén zsírosak és nagy a kalóriatartalmuk, de vitaminokat- és ásványi anyagokat is biztosítanak, felesleges adalékanyagok nélkül

Öntetporok, kész üveges öntetek ➡️ balzsamecet, dijoni mustár, olívaolaj alapú öntetek (házilag elkészítve), joghurt alapú öntetek friss fűszernövényekkel
❗ok: nem hiszem, hogy túlzottan részleteznem kéne, miért alap, hogy ne vegyünk bolti "öntetcsodákat", elég elolvasni az összetevőiket..

Folyt.köv.

fotó: photopin.com

2017. november 26. prm