Újra alkotmánybíróvá válhattak a diákok a Lenti Járásbíróságon. A helyi Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium és a bíróság együttműködése 2013 óta folyamatos.

Az iskola és a bíróság közötti megállapodás szerint a bírák, bírósági titkárok, illetve a járásbíróság fogalmazója – felmenő rendszerben – a 9. évfolyamos tanulóknak általános jogismereti, a 10. osztályos diákoknak tematikus osztályfőnöki órákat tartanak. A 11. évfolyamosok részére tárgyaláslátogatást, perszimulációt, valamint jogász vetélkedőt szerveznek. 

2018. december 5-én a gimnázium 11/A. osztályos tanulói perszimuláción vettek részt. Egy büntető jogi esetet dolgoztak fel, amelyben 3 fiatalkorú vádlottat lopás vétségével gyanúsítottak. Az ügy szereplőit - a bíró kivétel - mind a diákok játszották el. 
Ezt követően december 7-én a gimnázium 11/B. osztálya a tavaly már nagy sikerrel megrendezett „Legyél Te is alkotmánybíró!” elnevezésű jogász vetélkedővel zárta az évet. A megmérettetésen a diákok próbára tették jogi ismereteiket, jogérzéküket, logikai képességeiket, végső soron pedig – több-kevesebb sikerrel – a szerencséjüket is. 

A szinte valamennyi jogágra kiterjedő kérdések megválaszolásához egyes esetekben komoly gondolkodásra, sőt segítségkérésre is szükség volt. A vetélkedő során a diákok megismerkedtek többek között jogtörténeti érdekességekkel, alapvető jogi fogalmakkal, de bíróságot érintő számos praktikus ismerettel is. A helyes válaszokkal – egy népszerű televíziós vetélkedő mintájára - a képzeletbeli jogi pályán lehetett előrelépegetni, így a versenyzők az egyetemistától egészen az alkotmánybírói tisztségig juthattak el. 

2018. december 15. Prm