Mindenki ismeri a háztartási keksz alapú csoki golyót, amit szerintem mindenki készített már, mert könnyű olcsó, gyors és finom is. De nem minden arany, ami fénylik, mert a gond, már a kekszalappal kezdődik - Monori Krisztina dietetikus szerint. 

Érdemes megnézni, miből is áll a bolti háztartási keksz: 100 g késztermékhez:, Búzaliszt (86 g), Cukor, Pálmazsír, Térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát, Étkezési só, Aroma, Színezék (karamell), Antioxidánsok [borkősav (L(+)-), kálium-metabiszulfit)

Kis túlzással: nulla értékes összetevő. Nem tudok egy olyan alkotót sem mondani ezek közül, ami jó hatással lenne a szervezetre.

Egy gyerekekre pozícionált –kalciummal dúsított- háztartási keksz sem jobb. Sőt!: 100 g késztermékhez:, Búzaliszt, Cukor, Pálmazsír, Térfogatnövelő szerek: (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), Kalcium-karbonát (1 g), Só, Aroma, Színezék (karamell), Antioxidánsok [borkősav (L(+)-), kálium-metabiszulfit]

Full ugyanaz van benn, mint az alaptermékben, csak fel van turbózva egy kis kalciummal, amiből viszont nem sok fog beépülni (ha egyáltalán bejut a szervezetbe valami), mert nem olyan környezetben van, ami a felszívódásának kedvezne. A vicc az, hogy a kilogrammonkénti egységára 300 Ft-tal több a hagyományos verzióhoz képest… Vicc…

A lenti receptben szereplő kókuszgolyó szinte ugyanolyan ízű, mint a kekszalapú verzió, ám rosttartalma, B-vitamintartalma klasszisokkal veri a hagyományos változatot. Nemcsak elvesz vitamint, miközben emésztődik, hanem ad is.. És ez a fontos…

Kókuszgolyó
15 db-hoz:
10 dkg puha vaj
2 kupaknyi vaníliaaroma
1 kupaknyi rumaroma
12 dkg kissé megdarált zabpehely
8 dkg por eritrit
3 ek holland kakaópor
3 ek feketekávé (ha gyerkőc is fogyaszt belőle, akkor pótkávét használjatok, vagy hagyjátok ki belőle)
forgatáshoz: kókuszreszelék

A hozzávalókat összedolgozzuk, és hűtőben 1 órát, vagy mélyhűtőben 15 percet hűtjük, hogy a vaj visszadermedjen, és könnyebben formázható legyen a massza.
Vizes kézzel golyókat formázunk a masszából, majd kókuszreszelékben meghempergetjük.

2017. december 14. prm