Közel 19 ezer játékos közül Kéri Anna Katica nyerte meg a harmadik Nagy Magyar Filmtesztet. A keszthelyi gimnazista lány toronymagasan bizonyult a legjobbnak a döntőben, hatalmas tudása annak köszönhető, hogy szabadidejében rengeteget olvas magyar filmekről. A díjakat Káel Csaba kormánybiztos adta át a nyerteseknek.

Több száz fiatal részvételével rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nemzeti Filmintézet támogatásával tegnap a Nagy Magyar Filmteszt edukatív vetélkedő döntőjét Budapesten, az Akvárium Klubban. A rendezvény vetítésekkel, filmes játékokkal és beszélgetésekkel kezdődött. A résztvevők többek közt Csákányi Eszter, Hajdu Steve és Szabó Simon színművészeket kérdezhették a szakmájukról. A kísérőprogramok közben kezdetét vette a Filmteszt középdöntője, melynek során egy 30 kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük a fiataloknak. A középdöntőbe azok juthattak be, akik a játék első fordulójában a legjobb eredménnyel töltöttek ki az online tesztet a www.filmteszt.hu oldalon. A középdöntőből a legjobb 12 játékos jutott tovább a döntőbe. A showműsor-szerű fináléban is magyar filmekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a játékosoknak. A legjobbnak 1560 ponttal Kéri Anna Katica bizonyult, őt követte Kecskemétről Pácsa Laura 980, majd Kristóf Álmos 620 ponttal. 

Az érettségire készülő Kéri Anna Katica már tavaly is indult a Filmteszten, de nem jutott be a középdöntőbe. Mint mondta, a szülei fertőzték meg a magyar filmekkel, és kis kora óta hazai alkotásokat néznek otthon együtt. Anna hobbija nemcsak a filmnézés, hanem sokat is olvas róluk. Kedvenc magyar mozija a Kincsem, ami nagyon lenyűgözi, ráadásul kötődik is hozzá. A film belső jeleneteit édesanyja munkahelyén, Keszthelyen, a Festetics-kastélyban vették fel. Anna a győzelemmel egy Samsung Galaxy Note 10 mobiltelefont vihetett haza, de a második és a harmadik helyezett is egy profi kamerás okostelefonnal gazdagodott. 
A díjakat Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. „Nagy öröm, hogy a Nagy Magyar Filmteszt évről évre egyre több fiatalt mozgósít országszerte. A vetélkedőnek köszönhetően több ezer fiatal figyelme irányul a magyar filmekre. Elsődleges céljaink között van a filmszerető és filmértő közönség utánpótlása. A játék a tanulás legjobb módja, a Nagy Magyar Filmteszt ennek egy kiváló formája, éppen ezért állt mellé a Nemzeti Filmintézet támogatóként. 

www.due.hu

fotó: Kecskeméti Dávid

2020. február 26. Prm