Régi disznóvágások jutnak eszünkbe, amikor a sertés feldolgozása mellett egy különleges édességet is csináltak az asszonyok. Ez a sokak által elfeledett finomság a hájas kráfli. Február első szombatján, Egerváron a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők helyi egyesületének tagjai a Rád hagyományozom program keretében felelevenítették ennek a kiváló süteménynek az elkészítését. 

Tóth Ágnes, az egyesület elnöke szívén viseli, hogy olyan feledésbe merülő hagyományokat, ételeket, mint a hájas kráfli újra a köztudatba hozzanak:

-A hagyományőrzés az egyik fő tevékenysége az egyesületünknek A gasztronómia fel akkor fordultunk, mikor az egyik tagtársunk kitalálta, hogy savanyítsunk káposztát. Rövid gondolkodás után megtaláltuk a megfelelő helyet (Egervár Pincedomb) és már mehetett is a savanyítás. A következő programunkra már a helyi civil szervezetek is bekapcsolódtak. Ekkor Jolika néni küldött egy tál „repülős” hájas kráflit, ami úgy nézett ki mintha el akarna szállni a tányérról. Lefényképezni sem volt időnk, mert elkapkodták a résztvevők. Ekkor fogant meg a gondolat, hogy meg kellene mutatni mozzanatról-mozzanatra ennek a süteménynek az elkészítését. Felhívásunkra három háziasszony jelentkezett, méghozzá külön recepttel. 

Bangó Jánosné Jolika volt az, aki bemutatta a közösségnek először a hájas kráflit és a rendezvényen is tanácsokkal látta el az érdeklődőket. 

-Édesanyámtól tanultam el a fogásokat, aki nagyon sokszor készített nekünk. Ezúttal egy hagyományos receptet hoztam, amiben se sütőpor, se élesztő nincs, csak úgy magától megkel. Az előkészítés után legalább háromszor meghajtogatjuk, attól lesz olyan leveles. A töltelék lekváros, mákos diós is lehet. 

Jolika elmondta, hogy a kráfli attól lesz repülős, hogy szépen kinyílik és olyan légies lesz. Azt is eljárulta a háziasszony, hogy egy nagyon régi késsel darabolja el a tésztát, amit a vágás előtt jól felmelegít, majd az egészet egy zománcos lábassal letakar.  Vassné Várkövi Klárát már a végkifejletnél, elmondása szerint a sütés legszebb részénél, a porcukrozásnál faggattuk:

-Egy sima élesztős édes tésztát készítek, arra kenem rá a hájat és utána hajtogatom négyszer, megtöltöm, és pihentetés után sütöm ki. A tölteléknél azt választom, amit a család szeret. Ezúttal gesztenyéset és baracklekvárosat készítettem. 

Klára is elárulta, hogy a mai napig vágnak sertést és ekkor elkészíti a hájat és úgy rakja el, már ledarálva, kis adagokban a mélyhűtőbe. 

A harmadik háziasszony Kovács Janka volt, akivel a már betöltött hájas kráflik felet beszélgettünk:

-Diós és mákos töltelék van a kráflikban, amik cukorral és lekvárral vannak összekeverve, attól lesz ugyanis tapadósabb az állaguk és nem folynak ki a tésztából. Aránylag kevés háj van a tésztában, 70 dkg liszthez 40 dkg hájat teszek, valamit, ecetet és szódavizet használok és ez az, amiben ez különbözik a többiekétől. Tövféleképpen el lehet készíteni ezt, mert ez egy semleges tészta és sósat is lehet belőle készíteni. Hagyományosan ebből készítjük a krémes alját és tetejét, valamint rakottas ételekhez is ez a hájas tészta. 

Az egyesület itt nem áll meg és már keresik az újabb hájas kráfli sütő alkalmat, de emellett még más terveik is vannak. Szeretnék a gyertyaöntést bemutatni és a lakodalmas perecsütést feleleveníteni, ami nem ezen a vidéken, hanem a zalaszentgróti járásban volt elterjed, valamit az almáspalacsinta készítését is bemutatnák az érdeklődőknek.

Hájas tészta recept

55 dkg liszt
2 tojás sárgája
2 evk. Rum
1 evk. Ecet
35 dkg darált háj +10 dkg liszt 

Sós, langyos vízzel rétestésztát gyúrunk, majd fél órát pihenni hagyjuk a tésztát. A hájat a 10 dkg lisztel, összegyúrjuk, majd 4 rézre osztjuk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. A háj egy részét rákenjük és összehajtjuk, majd 15 percig pihentetjük, Ezt a folyamatot még kétszer-háromszor megismételjük. A legcélszerűbb egy éjszakát pihentetni a kész alapanyagot, majd másnap meleg késsel szeletelve kockaformákat nyújtunk, és azt megtöltjük ízlés szerint lekvárral, dióval, mákkal, gesztenyével. 

2019. február 14. Prm