Tavaly ősz után tavasszal is a megyeszékhelyet, pontosabban a Hevesi Sándor Színházat választotta a XX. Közgyűlésének a helyszínéül a Magyar Teátrum Társulat. A részletekről Szabó László titkár tájékoztatta a sajtó képviselőit. 

A legnagyobb hazai színházi érdekképviseleti szervezet két új tag felvételét szavazta meg. A Pesti Magyar Színházzal és a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal 65-re bővült a taglétszámuk.

A közgyűlésen a Teátrumi Társaság alapszabály szerinti célok körébe emelte a határon túli magyarok szellemi, kulturális támogatásával kapcsolatos kezdeményezések segítését, valamint a határon túli magyarsággal történő kapcsolattartás előremozdítását és ápolását színházi, kulturális, és egyéb szakmai programokon keresztül.

A Magyar Teátrumi Társaság támogatja és elkötelezte magát a Magyar Színházi Dolgozók Szakszervezetének kezdeményezéséhez, miszerint a közösen megkísérli megalkotni a magyar színházi szakma ágazati kollektív szerződését, mely a munkáltató és a munkavállalók együttműködésének kereteit szabja meg. Amennyiben sikerülne tető alá hozni ezt a megállapodást, akkor az példaértékű lehetne a magyar kultúra minden egyéb ágazata számára is.

A közgyűlés Új Magyar Teátrum Program címmel a hazai színházi szakma egészét érintő fejlesztési program megalkotásáról is határozott. A program kitér finanszírozási, jogi, infrastrukturális és művészeti kérdésekre is, és a kulturális kormányzat számára is mérték- és irányadó lehet.

Két fontos dologról is eszmét cseréltek a küldöttek, miszerint elő kell segíteni a fiatal korosztályok színházlátogatási kedvének elő kell segíteni, valamint az úgynevezett befogadó színházakkal (társulattal nem rendelkező, önálló produkciókat nem létrehozó, de vendég színházi előadásokat gyakran színpadra állító játszóhelyekkel) való együttműködéseket meg kell erősíteni és bővíteni kell.

A Magyar Teátrumi Társaság a POSZT nyitónapján rendezi meg negyedik alkalommal Színházat vegyenek! címmel, a színházi marketing szakma konferenciáját.

Az idén második alkalommal meghirdetett Színházat vegyenek! színházmarketing díj pályázati felhívásra 48 színház adta le 131 pályaművét. A meghirdetett kategóriák: az évad legjobb színházi plakátja, nyomtatott kiadványa, weboldala, előadás trailere, színházi széke, és büféje. A Színházat vegyenek! díj átadása 2018. június 07-én, este 18.00 órakor a POSZT nyitónapján lesz. 

2018. május 30. Prm