Videós beszámolók a kiállítással kapcsolatban

A késő római kincslelet november 28-án Zalaegerszegre érkezik és látható lesz a nagyközönség számára. A kiállításról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. A megyeszékhely 770 éves jubileumának szerves részét képezi, mondhatni egyik csúcspontja a Seuso-kincs érkezése. 

A kalandos sorsú lelet együttesről Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszélt:

A tárlat november 29. és december 17. között minden nap látogatható lesz. A szervezők zalai leletekkel, az étkezési kultúrát illusztráló leletekkel is kiegészítették a kiállítást. A Seuso-kincseket a Göcseji Múzeum Kisfaludi termében tekinthetik meg a látogatók.

A látogatás rendjéről a legfontosabb információkat Kaján Imre múzeumigazgató mondta el:

A kiállítás nyitva tartása: 8.00-20.00 óra
A kiállítás helyszíne: Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg, Batthyány utca 2.
Jegyárak
•    Felnőtt 600 Ft/fő
•    Diák, nyugdíjas 300 Ft/fő
A megvásárolt belépőjeggyel a múzeum "Központok a Zala mentén" című állandó kiállítása is megtekinthető.

A Seuso-kincsről röviden
A Seuso-kincs a legjelentősebb késő római ezüst kincsleletek egyike. A ma ismert együttes tizennégy, többségében a 4. században készült ezüstedényből és az elrejtésükhöz használt nagyméretű rézüstből áll. A tárgyak közös jellemzője a nagytisztaságú alapanyag, valamint hivalkodó méretük és tömegük, amelyekkel az ismert késő római ezüstedények sorában a legnagyobbak közé tartoznak. A kincs jelenlegi állapotában valószínűleg nem teljes. Hasonló kincsleletek alapján további darabok – kisebb asztali edények, evőeszközök, poharak – is tartozhattak hozzá. A kincset valószínűleg a 4. század utolsó évtizedeiben vagy legkésőbb az 5. század elején rejthették el tulajdonosai, akik feltehetően egy háborús konfliktus elől menekültek.

Forrás: https://gocsejimuzeum.hu/seuso-kincs-a-gocseji-muzeumban

2017. november 26. prm