PR (4), Box (1), koraszülöttek (1), Magyar Vöröskereszt (1), Flashmob (1), Quimby (1), Lego (1), ünnep (4), élet (2), méz (2), Az igazság ligája (1), sport (76), oktatás (1), koncert (7), star wars (1), kiállítás (7), sportkarate (1), család (10), Toriki (1), Ady (1)

Hamis mézes

2017-11-14

Igaz ez a süti, nem olyan ízvilágú, mint a mézespuszedli, de nálam annak a helyettesítésére szolgál, mert az illata és íze abszolút hozza a karácsony-fílinget.

A sütőtök nálam az őszi-téli idény egyik nagy kedvence, mert már az illatától is jobb hangulatba kerülök, az ízéről nem is beszélve.

☝️A sütőtököt érdemes minél gyakrabban a téli étrendbe illeszteni, kiváltképp β-karotin tartalma miatt, ami egy olyan antioxidáns hatású anyag, ami védi sejtjeinket a káros külső és belső hatásoktól. A szervezet A-vitamint is képez a β-karotinból, ami a szem, a nyálkahártyák és a bőr egészségének fontos vitaminja.

☝️A téli hideg napokon különösen fontos a bőrünk védelme, melynek épségét nemcsak külsőleg krémekkel, hanem belsőleg a megfelelő, vitamindús táplálkozással is óvni kell.

Nem értek teljesen egyet azzal, hogy az ősz és tél vitaminhiányos időszak, hiszen olyan nyersanyagoknak érkezik el az idénye, mint a cékla, sütőtök, savanyú káposzta, a különböző káposztafélék, friss zeller, melyek nálam top zöldségeknek számítanak, emellett pedig az alma, narancs, gránátalma, mandarin, kivi is állandó szereplők a boltok polcain.

Ha ezekből egy-vagy több megtalálható a napi étrendünkben, akkor nem feltétlen leszünk vitaminhiányosak a télen! 😏(Étrendkiegészítőként ebben az időszakban a D3-vitamin bevitelét tartom nélkülözhetetlennek, melynek felszívódását a K2-vitamin segíti.)

Használjátok, süssetek, főzzetek a téli időszak növényeiből és a hatás nem marad el! Frissen fogyasztva a C-és B-vitamin tartalmuk szívódik fel jobban, míg megsütve, megpárolva a zsírban oldódó vegyületekhez (pl: antioxidánsok) jut könnyebben hozzá a szervezet!

A sütiről annyit, hogy a sütőtöktől fantasztikusan lágy állagú (főleg másnaposan) , amit kiegészít a belerejtett dió ropogóssága, a mézeskalácsfűszertől pedig igazi karácsonyi süti válik belőle.

Sütőtökös zabkeksz
100g apró szemű zabpehely
50g nagy szemű zabpehely
50g darált zabpehely
200g sült sütőtökpüré (sült állapotban lemérve)
150g eritrit
100g kókuszolaj
2 db tojás
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
2 kis kupaknyi vaníliaaroma
50g összetördelt dió

A sütőben megsült sütőtököt hagyjuk langyosra hűlni. Külön összevegyítjük a tészta száraz hozzávalóit: a zabpelyheket, zablisztet, sütőport, szódabikarbónát, mézeskalács fűszerkeveréket. Egy másik tálban gépi habverővel elkeverjük a sütőtökpürét, tojásokat, vaníliaaromát, eritritet, majd összedolgozzuk vele a száraz részt. Ha ezzel kész vagyunk, fakanállal belekeverjük az összetördelt diót is. Sütőpapírral bélelt tepsibe, evőkanállal kis halmocskákat rakunk a tésztából, majd kb 15-20 perc alatt, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
Kb 25-30 db lesz belőle.

Gyerekeknek, vagy akár magunknak is tökéletes munkahelyi vagy otthoni nasi!

Tipp: ha mézeskalácsfűszert vásároltok,olvassátok az összetevőket, és csak olyat vásároljatok, amiben nincs hozzáadott cukor, hanem csak fűszerek!

2017. november 14. prm/Monori Krisztina