Magyar Vöröskereszt (1), kosárlabda (3), kiállítás (7), labdarúgás (4), foltvarrás (1), Lego (1), méz (2), koraszülöttek (1), adomány (4), törvényszék (4), fesztivál (16), lélekzuhany (1), hastánc (3), oktatás (1), promoció (1), álomgyár (1), Flashmob (1), advent (8), szívvel-étellel (9), atlétika (5)

Mert Zalának is kell egy piknik!

2018-05-25 Összművészeti fesztiválra várják a kultúra szerelmeseit a hétvégén Zalacsányban

Al di Meolát hallgatva, egy pohár jófajta borral a zalacsány-örvényeshegyi domboldalon? Mindez most már nem csupán fikció, hiszen pénteken este Al Di Meola amerikai gitáros, zeneszerző, producer, a fúziós jazz egyik legismertebb és legbefolyásosabb gitárosa lép fel a zalai településen. A 63 éves Grammy-díjas világsztár lemezein a fúziós jazz és a latin jazz mellett a világzene, a flamenco és a funk stílusa is keveredik. 42 éves pályafutása során 25 saját lemezt készített, ezek közül a legújabb, Opus című idén februárban jelent meg. S hogy hol találkozhat a nagyérdemű a gitárművész mellett többek között Szabó Balázs Bandájával, derülhet a Momentán Társulat impro-poénjain, avagy hallgathatja meg Szalóki Ági gyerekkoncertjét?

Május 25-27. között először rendezik meg Zalacsány háromnapos összművészeti fesztiválját, az Örvényeshegy Pikniket, péntektől vasárnapig. A részletekről Oszkó-Jakab Natáliát, a Művészet a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnökét faggattuk.

- A kistelepülésekek turisztikai fejlesztését és az itt bemutatkozó termelők vállalkozásfejlesztését is szem előtt tartja az Alapítvány, amikor felkarol egy-egy újabb ötletet – kezdte Oszkó-Jakab Natália. A Művészetek Völgye mellett tavaly a Kerekdomb Fesztivál is bekapcsolódott portfoliónkba, így tevékenységünk egyre több helyre jut el. Így keresett meg bennünket a Pálos Vendégház tulajdonosa, Badacsonyi Tamás, aki egy lélegzetelállítóan gyönyörű helyszínre invitált minket, s megosztotta ötletét, hogy közösen pezsgő kulturális élettel bíró atmoszférát varázsoljunk a már szabadtéri színpaddal rendelkező épület köré. Szerelem volt első látásra részünkről is, s bízunk abban, hogy hosszútávú együttműködés született, annál is inkább, mert Zalacsány vezetője, Nagy Lászlóné polgármesterasszony is fantasztikusan mellénk állt. Nem csupán a környékről, de az ország rengeteg pontjáról várunk vendégeket, akiknek a táj mellett szeretnénk a zalai ízeket, finom nedűket is bemutatni.

A fesztivál line-upja nagyon komoly neveket is tartalmaz, mely köszönhető a hat éve együtt dolgozó csapatnak, akik Művészetek Völgye világzenei előadóit is Magyarországra hozzák.

- A jazz-világzenei-összművészeti értékrendet szerettük volna képviselni. Pénteken egy nagyobb névvel szerettük volna indítani a fesztivált, ehhez sikerült megnyernünk meg Al di Meolát, de a többi fellépő esetén is a kicsit gondolkodósabb irányvonalat szerettük volna követni, így következik majd késő este Pély Barna. A szombat az önfeledt szórakozásé, valamint a népzenéé, s emellett a népi kultúra bemutatásán lesz a hangsúly, Szabó Balázs Bandájával a középpontban. Vasárnap kora délután a Manna Produkció mai problémákat boncolgató, kicsit viccesen, de egyúttal frappánsan feldolgozott színházi előadásával zárjuk a fesztivált, s ezzel szeretnénk keretet adni a 3 napnak.

A szervezőgárda olyan programot álmodott meg, amely összehozza a családokat. Oszkó-Jakab Natália szerint talán személyes érintettség is vezet oda, hogy erre a piknikre az egész család együtt érkezhessen. Jól felszerelt játszótér, pónilovaglás, gyermek-kézműves foglalkozások várják a különböző korú gyermekeket, a Momentán Társulat imprói pedig a tinédzserek nagy kedvencei lehetnek – előadásaikkal ezt a korosztályt szinte elvarázsolják a színészek. S mivel ugyanebben a rendezvénytérben nézhetők a koncertek is, a fiatal – avagy kevésbé fiatal - anyukák-apukák egyszerre élvezhetnek egy jó koncertet, mialatt gyermekük tartalmasan ki tud kapcsolódni. Sokszor tapasztaltam anyukaként, hogy máshol sokszor térben és időben is elkülönülnek a gyermek- és felnőttprogramok, s mi ezen szerettünk volna változtatni kicsit.

Zalában jól ismert lehet a Farm Inn Fogadó, akik borvacsorával indítják a fesztivált. Helyi ízeket, finom borokat kóstolhatunk náluk a három nap során, s aki először látogat az ország ezen szegletébe, biztosan kellemes emlékként raktározza el ezeket. Kaphatóak lesznek helyi kézműves termékek is, s mivel ez igazi piknik, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a fesztiválnak helyet adó nagy zöld mezőt érezzék magukénak, terítsék le takaróikat, s a lemenő nap sugaránál élvezzék egy pohár borral, vagy üdítővel Al di Meola, Jónás Vera, avagy Szabó Balázs virtuózitását a pokrócukon, s szemünket lecsukva kicsit kikapcsolódjanak ki a nagy rohanásban.

Örvényeshegy Piknik, 2018. május 25-27. Zalacsány-Örvényeshegy, a parkolótól a piknik helyszíne húsz perc kényelmes sétára található. A szervezők kérnek mindenkit, a látni kívánt program előtt minimum 40 perccel érkezzen, Al di Meola koncertje előtt pedig másfél-két órával korábbi érkezést javasolnak.

PROGRAM:

Május 25. Péntek
17:30 Gitáros Borvacsora - Podhorszky Gábor gitárest - regisztráció köteles: [email protected]
18.30 Alaitner Band
20:00 Al Di Meola
22:00 Pély Barna
23.30 Vagabond Trio

Május 26. Szombat
11:00 Szalóki Ági: Körforgás
13:00 Bognár Szilvia: Titoktok
14:30 Óda a sörhöz
16:00 Momentán Társulat: RögvEst
17:00 Mi lett hova - Varró Dániel és Molnár György
18:30 Jónás Vera Experiment
20:00 Vannak hibák - Szarka Károly, Sallai László
21:00 Szabó Balázs Bandája
21.30 Mano
23.00 Mongooz and the Magnet

Május 27. Vasárnap
11:00 Csütörtök a kisördög - Varró Dániel és Molnár György
13:00 Manna Produkció - Két magas nő, meg Ő

2018. május 25. Prm /Bálizs Zsuzsa