kultúra (23), úszás (4), foltvarrás (1), tánc (3), cinema city (12), birkózás (2), egészség (14), sportkarate (1), gasztronómia (7), mézfesztivál (2), álomgyár (1), vers (1), gyermekek (5), karate (1), Box (1), koraszülöttek (1), Teke (1), Kézművesek háza (3), tehetség (3), könyv (3)

Karácsonyi készület Gébarton

2018-12-25

Advent harmadik vasárnapján karácsonyi készületet tartott a Gébárti Kézművesek Háza. A havas táj, és a csend már önmagában is békés érzést sugárzott, de a benti meleg, finom illatok, kedves arcok, családias hangulat hamar meghittséget csempésztek az érkezők lelkébe.A látogatók délután két órától a népi kézműves játszóház keretében különböző tevékenységekben vehettek részt.

Készíthettek szaloncukrot, amelyet aszalt gyümölcsökből és gabonafélékből gyúrhattak össze,majd később saját maguk be is csomagolhatták, de az ügyeskedők kezei közül papír, textil, szalma, vagy gyöngy karácsonyfadíszek is kikerülhettek.

17:00 órától Horváth Károly népzenész tanította a résztvevőket nem csak népdalokra, de népdalokról is, körbejárva a karácsonyi ünnepkört övező szokásokat. Mesélt például az András napról, amely az Alföldön a disznóvágási időszak kezdetét jelölte, de a lucázásról is, egy-egy példával kitérve a környező falvakban megtörtént viccesebb esetekre. Természetesen mindezekhez énekeket is tanított a körben ülő gyerekeknek és felnőtteknek.

A jelen lévők megtekinthették még a "Készítsük lelkünket" vitrinkiállítást, de a helyi termelőktől is vásárolhattak különböző finomságokat.

2018. december 22. MOE