atlétika (5), Quimby (1), hastánc (3), könyv (3), bábszínház (3), oktatás (1), cinema city (12), rendőrség (2), Seuso-kincs (1), darts (2), advent (8), kosárlabda (3), foltvarrás (1), törvényszék (4), élet (2), család (10), Magyar Vöröskereszt (1), asztalitenisz (1), Intersport (4), kiállítás (7)

Ismét lesz piknik Örvényeshegyen

2021-07-06

„Összhangban a természettel!“ jelmondattal várják a közönséget júliusban Zalacsány-Örvényeshegyen

A Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány szervezésében immár harmadik alkalommal kerül sor Zala megye egyik eldugott kis részén, Zalacsány-Örvényeshegyen július 9-11. között az Örvényeshegy Piknik összművészeti fesztiválra. Az elmúlt hónapok bezártsága és a közösségi élmények jelentős számú lecsökkenése után örömteli hír, hogy a szervezők három napon át koncertekkel, színházzal, irodalmi előadásokkal, gyerekprogramokkal várják a látogatókat.

Az első két alkalommal május végén megvalósuló rendezvény szervezői ezúttal biztosabbnak látták a nyári hétvégét, annál is inkább, mert így össze tudtak fogni a pálosokkal is. Intimebb létszámban és keretek között kerül sor az újraindításra, hogy aztán a jövőben majd ismét a megszokott időben és létszámban térhessenek vissza a piknikezők. Cél, hogy a közönség ismét felfedezze a táj szépségét, s feltöltődjön a három nap során. A helyieket és a távolabbról érkezőket egyaránt várják, s szeretnék, ha visszatérő vendégeket is köszönthetnének személyükben.

Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál főszervezője csodálatos zalai környezetbe invitálja a fesztiválozókat

A rendezvény sajtótájékoztatóján Oszkó-Jakab Natália, az alapítvány kuratóriumának elnöke, főszervező szólt részletesen a programokról. Két nagykoncert várja a vendégeket: július 9-én (pénteken) 20 órától Dés László, Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész-zeneszerző lép fel, aki évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, nagy slágerek (Nagy utazás, Olyan szépek voltunk, Mi vagyunk a grund!, stb.) és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. Július 10-én, szombaton este a Budapest Bár zenészeié lesz a festői helyszín nagyszínpadja főműsoridőben: a népszerű zenekar ezúttal Behumi Dórival, Frenkkel, Keleti Andrással és Szűcs Krisztiánnal kiegészülve lép fel. A zenei repertoárban megtalálható még Apey, a Candyman Duó és a Dynamite Dudes; a Momentán Társulat új előadásában pedig Molnár Levente a kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Rékával improvizál.

A sajtótájákoztatón fellépett zalai dalcsokrával a Junior Príma Díjas Laposa Julcsi is, aki július 10-én délelőtt lemezbemutató koncertjén népzenei utazásra hívja a kicsiket. Népi hangszerekkel, ritmus-zajkeltő eszközökkel, közös játékokkal, együtt énekléssel ismerteti meg a közönséget hagyományainkkal, tavaszi, nyári népszokásokkal.

A fesztiválhelyszínek közül egyedülálló szépségű panorámával büszkélkedő zalai helyszín a zenei programokon túl ebben az esztendőben lelki feltöltődést is kínál, hiszen egyrészt Puskás Antal, pálos tartományfőnök atya nyitja meg a rendezvényt, másrészt szombaton gyalogos zarándoklatra is sor kerül Vállusról Örvényeshegyre; amit szabadtéri szentmise követ, Maczkó Mária, Prima Primissima-díjas népdalénekes közreműködésével. A program a Pálos Resort, Zalacsány Község Önkormányzata, a Magyar Pálos Rend és a Zalacsány Római Katolikus Plébánia együttműködésében valósul meg. Nem véletlen a pálosok felbukkanása a környéken: immár régészeti lelőhelyként is számon tartják a területet, hiszen a középkorban egy jelentős pálos kolostor állt a területen. Ehhez kapcsolódóan a Göcseji Múzeum szervezésében „Pálos örökség Zala megyében” címmel előadást is meghallhathatnak az érdeklődők. Eperjes Károly színművésszel a pálos szentmise előtt találkozhatnk a fesztivál vendégei, aki a „Hitvallás nem csak rivaldafényben - a XX. század istenkereső költői” program keretein belül beszél a hittel, pálosokkal való kapcsolatáról.

Az idei év különleges helyzetére való tekintettel a szervezők Zalacsány önkormányzatával egyetértésben az óvatos nyitást tűzték ki célul, így 1000 főben szeretnék maximalizálni a látogatók számát. A rendezvény belépői az orvenyeshegypiknik.hu oldalon érhetők el, július 1-ig kedvezményesen.

Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy év kényszerű kihagyás után újra sor kerülhet a népszerű programra, melyre a korábbi években az ország több pontjáról is érkeztek vendégek. Közöttük többen is akadtak, akik a természeti adottságoktól elámulva azóta Örvényeshegyen telepedtek le.

Zalacsány polgármestere ismét szeretettel várja a piknikezőket Örvényeshegyre jűlius második hétvégéjén

Oszkó-Jakab Natália hozzáfűzte, hogy a hasonló fesztiválok egyfajta vidékfejlesztési célt is betöltenek, hiszen néhány fellépő kapcsán olyanok is felkeresik az ország ezen szegletét, akik korábban soha nem jártak erre, így aztán továbbvihetik megyénk jó hírét is. A cél az, hogy az idelátogatók felfedezzék, hogy Zalacsány és környéke egész évben kiváló úticél. A házigazdák és a szervezők szeretnék a lehető legrészletesebben megmutatni a hely adottságait, ennek jegyében az idei év újdonságaként a Ride Hard csapat szervezésében e-bike kerékpártúrákra is lehet jelentkezni, melynek során a Nyitott Portákhoz lehet ellátogatni a 21. század népszerű túraeszköze, elektromos rásegítéses pedelec kerékpárok segítségével. 15-20 kilométeres túrák során fedezhetik fel az érdeklődők a környék természeti szépségeit, a program célja az aktív turizmus és a Zala-megyei mintagazdaságok, a Nyitott Porták összekapcsolása.

Badacsonyi Tamás a Pálos Resort házigazdájaként köszöntötte a résztvevőket, hozzátéve, hogy több esztendeje családi vállalkozásban működtetik a vendégházat feleségével, Badacsonyi-Kovács Nikolettával. A semmiből teremtettek különleges világot, melynek elsődleges célja a településfejlesztés. Saját termesztésű, illetve helyi élelmiszereket fogyaszthatnak a náluk megszállók. Egy nemrégiben lezajlott, nemzetközi zsűri által minősített szavazáson a 25 legjobb európai szálláshely közé került a balaton-felvidéki népi építészeti stílusban épült Pálos Resort, elnyerve a „Best County Hotel” megtisztelő címet. A közel 10 hektáros birtokon 22 dámszarvas él, akiket az egyedi glamorous-kemping Safari Lodge szállásokról, a természettel együtt lélegezve a vendégek közvetlenül is megfigyelhetnek.



A Pálos Resort dámszarvasait is megcsodálhatják a vendégek

A fesztivál fontos küldetése a helyi termékek megismertetése is: lekvárok, szörpök, italok is felkerültek erre a listára; igazi kuriózumként azonban ebben az esztendőben a zalai jóságos törkölylét is megkóstolhatják az érdeklődők. Helyi gyümölcsök és gyógynövények felhasználásával készült el az a különleges zalai ital, melyet a piknik vendégei is megismerhetnek hamarosan.

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum régésze szólt arról, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok a középkorban épp olyan helyeket kerestek, mint Örvényeshegy, ahova a világ zajából kilépve elvonulhattak. Nem véletlen tehát, hogy a remeteként élő pálosok monostorait a lakott területektől távol találjuk. A XIV. század végén alapított monostor szépen fejlődött, 1576-ban fontos pálos rendi gyűlést, káptalant is tartottak a helyszínen. Azonban nem csupán a szerzetesek leltek itt nyugalomra; a Dunántúl legbefolyásosabb családja, a monostort építtető Kanizsaiak kriptája is itt épült fel.

A Göcseji Múzeum a Balaton Múzeummal, a Nemzeti Múzeummal, az MTA-val és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel együttműködve 2017-ben kezdte meg a műszeres kutatásokat a helyszínen. Georadaros-magnetométeres kutatásokkal rajzolódott ki a templom alaprajza., illetve láthatóvá vált a monostor környéke is. A múzeum célja a fesztivál hetében a közösségi múltfeltárás. Ennek kapcsán a pálos renddel együttműködve, helyi kezdeményezésre indul meg hamarosan egy ásatás.

Kuriózumként önkéntesekkel dolgoznak majd a régészek, s várják soraikba az érdeklődőket a július 5-én kezdődő munkálatokhoz. A piknik vendégei pedig egyfajta „látványásatáson” is részt vehetnek: nem csupán megnézhetik az ásatást, de be is kapcsolódhatnak a folyamatba. Akár vallási indíttatásból, akár a régészet iránt érdeklődve érkezik valaki, szívesen látják a múzeum munkatársai, jelentkezni a múzeum Facebook-oldalán lehet.

A kilátogatók számára a nyitott porták kitelepüléseként helyi kézművesek és vendéglátók kínálják majd portékáikat, ám a szervezők nem feledkeztek meg a legkisebbekről sem: a Kalandozó Komédium-Furmányos Játékudvar játékait próbálhatják ki, játszhatnak a helyi játszótéren, megcsodálhatják a helyi dámszarvasokat és alpakákat, vagy akár pónilovagláson is részt vehetnek. A fesztivál az egész családnak nyújt tehát programlehetőséget; cél a feltöltődés a zalai dombok nyújtotta csodálatos környezetben.

2021. július 6. Prm