Quimby (1), labdarúgás (4), hastánc (3), úszás (4), gasztronómia (7), turné (1), Ákos (1), kosárlabda (3), Intersport (4), mézfesztivál (2), színház (7), darts (2), tánc (3), zene (7), koncert (7), élet (2), koraszülöttek (1), Lego (1), star wars (1), méz (2)

Húsvét- hogy jön a nyúl az ünnephez?

2018-04-01

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának az ünnepe. A húsvétnak több jelképe is van, köztük a tojás és a nyúl is. De vajon tudják –e, hogy a nyúl, hogy jött az ünnephez?

Az internetet böngészve több forrás is utal a húsvéti nyúl ünnephez való kötődéséhez. Egyesek szerint a 16. századi Németországban vált ünnep részévé, itt készítették az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat. Más források egy félreértésről beszélnek, miszerint a gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase. Így több ország is átvette, vagyis beépítette az ünnepébe.

A tojás a termékenység, a születés, az élet szimbóluma. Egyes források szerin a középkorban a parasztok a földesúrnak szánt ajándékként nyulat és főtt tojást vittek főleg húsvét idején.

Ilyenkor a sonka, a kalács és a torma is a húsvéti reggelik szerves részét képezi, amelyeket nagyszombat vigíliáján, vagy húsvét vasárnapi szentmisén szenteltettek meg a hívők és családjuk körében fogyasztották el az ünnep indításaként.

Ma a boltok polcain már hónapokkal előbb a színes, fényes papírba csomagolt nyuszik, kacsák, csirkék, tojások láthatók.

A Promo magazin stábja ezzel a gyermekrajzzal, amit Jázmin készített, kíván Kellemes Húsvéti Ünnepeket olvasóinak!

2018. április 1. prm/wikipedia