Kis változtatások vezetnek nagy eredményekhez!

Szívvel-étellel rovatában ezúttal a mindennap használt élelmiszerekkel kapcsolatosan osztja meg észrevételeit Monori Krisztina dietetikus. Mit mivel helyettesítsünk?

Finomliszt  ➡ zabliszt, darált zabpehely, teljes kiőrlésű rozsliszt
ok: azért érdemes lecserélni a finomlisztet, mert a cserevariációk sokkal több vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaznak közel hasonló energiatartalom mellett

Cukor, méz, fruktóz  ➡ eritrit, sztevia, 4x-es erősségű édesítő vagy más néven negyedannyi édesítő (eritrit+sztevia keverék), kis mennyiségben xilit= nyírfacukor
ok: a cseretermékek vércukorszintre kifejtett hatása messze alulmarad, attól, mint amit az egyszerű cukrok produkálnak. Hozzátenném, hogy nem tetszik az a jelenség, hogy mivel "megengedettek" a cukorhelyettesítők, sokan nagyüzemben elkezdenek süteményeket sütni azokkal, mondván így diétásak... Akkor nem okoz galibát az édesség, ha mértékkel és nem naponta többször illesztjük étrendbe! Lehetőleg próbáljuk magunkat leállítani az édes ízek túlzott fogyasztásáról!

Sonkafelvágottak, párizsik, virslik  ➡ minimum 85-90% hústartalom feletti szója-laktóz-glutén-glutamátmentes termékek
ok: a húskészítményeknél érdemes a legkritikusabbnak lenni. Ha már fizetünk valamiért, ne a hús pótlására használt összetevőkért fizessünk! A jó minőségű felvágottak részét képezhetik az egészséges étrendnek. Sokan kérdezik, hogy mi a helyzet a tartósításukra használt nitrátokkal, nitritekkel.. Örülnék, ha lenne kevésbé káros szer a tartósításukra, de inkább egy kis nitrit, mint egy ételmérgezés.

Fehér kenyér, félbarna kenyér, finomlisztes pékáruk  ➡ zablisztből készített tortilla/sós palacsinta, ropogós rozslapkenyerek (pl.:Wasa, Crispbread), Szafi kenyérlisztekből készített kenyerek/zsemlék/kiflik/bagettek, (kis mennyiségben puffasztott rizs vagy puffasztott zabszelet)
ok: több éve nem fogyasztok bolti kenyeret, egyrészt, mert finomlisztet tartalmaz az összes, másrészt inkább bíbelődök az elkészítésükkel otthon, és így legalább tudom mi van bennük. Nekem nagy segítséget jelentenek a Szafi termékek, mert megbízható összetételük (nincsenek bennük felesleges adalékok és nagyon könnyű elkészíteni őket) és lassan hasznosuló szénhidráttartalmuk miatt abszolút egészséges étrendbe illőnek találom azokat (nem szponzorál). A puffasztott rizst, amolyan kompromisszumos megoldásnak tartom, ha nincs más a közelben és inkább kisétkezésekre fogyasztom, mert vércukorszint-emelő hatása gyors, azaz fogyasztása után hamar újra éhesek leszünk tőle.

Fehér rizs  ➡ barna rizs, basmati rizs, jázminrizs, köles, hajdina, quinoa, amaránt
ok: szénhidrát-és energiatartalmuk szinte azonos a fehér rizsével, ám kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkeznek (több vitamin-ásványi anyag-és élelmi rost tartalom)

Kávé, energiaitalok, fekete tea  ➡zöld tea, maté tea
ok: kávéból maximum egy adagot szoktam engedélyezni, mert túlzott fogyasztása a mellékvesére nem jó hatású, illetve a narancsbőrünket is érleli. Az energiaitalokról nagyon lesújtó a véleményem, rendkívül ártalmasnak tartom azokat főleg, ha tinédzserek kezében látom.

2017. november 16. prm/Monori Krisztina