Összművészeti fesztiválra várják a kultúra szerelmeseit a hétvégén Zalacsányban

Al di Meolát hallgatva, egy pohár jófajta borral a zalacsány-örvényeshegyi domboldalon? Mindez most már nem csupán fikció, hiszen pénteken este Al Di Meola amerikai gitáros, zeneszerző, producer, a fúziós jazz egyik legismertebb és legbefolyásosabb gitárosa lép fel a zalai településen. A 63 éves Grammy-díjas világsztár lemezein a fúziós jazz és a latin jazz mellett a világzene, a flamenco és a funk stílusa is keveredik. 42 éves pályafutása során 25 saját lemezt készített, ezek közül a legújabb, Opus című idén februárban jelent meg. S hogy hol találkozhat a nagyérdemű a gitárművész mellett többek között Szabó Balázs Bandájával, derülhet a Momentán Társulat impro-poénjain, avagy hallgathatja meg Szalóki Ági gyerekkoncertjét?

Május 25-27. között először  rendezik meg Zalacsány háromnapos összművészeti fesztiválját, az Örvényeshegy Pikniket, péntektől vasárnapig. A részletekről Oszkó-Jakab Natáliát, a Művészet a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnökét faggattuk. 

- A kistelepülésekek turisztikai fejlesztését és az itt bemutatkozó termelők vállalkozásfejlesztését is szem előtt tartja az Alapítvány, amikor felkarol egy-egy újabb ötletet – kezdte Oszkó-Jakab Natália. A Művészetek Völgye mellett tavaly a Kerekdomb Fesztivál is bekapcsolódott portfoliónkba, így tevékenységünk egyre több helyre jut el. Így keresett meg bennünket a Pálos Vendégház tulajdonosa, Badacsonyi Tamás, aki egy lélegzetelállítóan gyönyörű helyszínre invitált minket, s megosztotta ötletét, hogy közösen pezsgő kulturális élettel bíró atmoszférát varázsoljunk a már szabadtéri színpaddal rendelkező épület köré. Szerelem volt első látásra részünkről is, s bízunk abban, hogy hosszútávú együttműködés született, annál is inkább, mert Zalacsány vezetője, Nagy Lászlóné polgármesterasszony is fantasztikusan mellénk állt. Nem csupán a környékről, de az ország rengeteg pontjáról várunk vendégeket, akiknek a táj mellett szeretnénk a zalai ízeket, finom nedűket is bemutatni. 

A fesztivál line-upja nagyon komoly neveket is tartalmaz, mely köszönhető a hat éve együtt dolgozó csapatnak, akik Művészetek Völgye világzenei előadóit is Magyarországra hozzák. 

- A jazz-világzenei-összművészeti értékrendet szerettük volna képviselni. Pénteken egy nagyobb névvel szerettük volna indítani a fesztivált, ehhez sikerült megnyernünk meg Al di Meolát, de a többi fellépő esetén is a kicsit gondolkodósabb irányvonalat szerettük volna követni, így következik majd késő este Pély Barna. A szombat az önfeledt szórakozásé, valamint a népzenéé, s emellett a népi kultúra bemutatásán lesz a hangsúly, Szabó Balázs Bandájával a középpontban. Vasárnap kora délután a Manna Produkció mai problémákat boncolgató, kicsit viccesen, de egyúttal frappánsan feldolgozott színházi előadásával zárjuk a fesztivált, s ezzel szeretnénk keretet adni a 3 napnak. 

A szervezőgárda olyan programot álmodott meg, amely összehozza a családokat. Oszkó-Jakab Natália szerint talán személyes érintettség is vezet oda, hogy erre a piknikre az egész család együtt érkezhessen. Jól felszerelt játszótér, pónilovaglás, gyermek-kézműves foglalkozások várják a különböző korú gyermekeket, a Momentán Társulat imprói pedig a tinédzserek nagy kedvencei lehetnek – előadásaikkal ezt a korosztályt szinte elvarázsolják a színészek. S mivel ugyanebben a rendezvénytérben nézhetők a koncertek is, a fiatal – avagy kevésbé fiatal - anyukák-apukák egyszerre élvezhetnek egy jó koncertet, mialatt gyermekük tartalmasan ki tud kapcsolódni. Sokszor tapasztaltam anyukaként, hogy máshol sokszor térben és időben is elkülönülnek a gyermek- és felnőttprogramok, s mi ezen szerettünk volna változtatni kicsit. 

Zalában jól ismert lehet a Farm Inn Fogadó, akik borvacsorával indítják a fesztivált. Helyi ízeket, finom borokat kóstolhatunk náluk a három nap során, s aki először látogat az ország ezen szegletébe, biztosan kellemes emlékként raktározza el ezeket. Kaphatóak lesznek helyi kézműves termékek is, s mivel ez igazi piknik, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a fesztiválnak helyet adó nagy zöld mezőt érezzék magukénak, terítsék le takaróikat, s a lemenő nap sugaránál élvezzék egy pohár borral, vagy üdítővel Al di Meola, Jónás Vera, avagy Szabó Balázs virtuózitását a pokrócukon, s szemünket lecsukva kicsit kikapcsolódjanak ki a nagy rohanásban. 

Örvényeshegy Piknik, 2018. május 25-27. Zalacsány-Örvényeshegy, a parkolótól a piknik helyszíne húsz perc kényelmes sétára található. A szervezők kérnek mindenkit, a látni kívánt program előtt minimum 40 perccel érkezzen, Al di Meola koncertje előtt pedig másfél-két órával korábbi érkezést javasolnak. 

PROGRAM:

Május 25. Péntek 
17:30 Gitáros Borvacsora - Podhorszky Gábor gitárest - regisztráció köteles: [email protected]
18.30 Alaitner Band
20:00 Al Di Meola
22:00 Pély Barna
23.30 Vagabond Trio

Május 26. Szombat 
11:00 Szalóki Ági: Körforgás
13:00 Bognár Szilvia: Titoktok
14:30 Óda a sörhöz
16:00 Momentán Társulat: RögvEst
17:00 Mi lett hova - Varró Dániel és Molnár György
18:30 Jónás Vera Experiment
20:00 Vannak hibák - Szarka Károly, Sallai László
21:00 Szabó Balázs Bandája
21.30 Mano
23.00 Mongooz and the Magnet

Május 27. Vasárnap 
11:00 Csütörtök a kisördög - Varró Dániel és Molnár György
13:00 Manna Produkció - Két magas nő, meg Ő

2018. május 25. Prm /Bálizs Zsuzsa